‘We worden gecanceld door een vlogger van 6!’ Cabaretduo (ATKA) over hun film n00b

Gepubliceerd op

‘Een humoristische mockumentary over twee n00bs’, dat is volgens cabaretduo Laura Bakker (25) en Isabelle Kafando (21) de kortste typering van hun afstudeerfilm n00b de musical - de documentaire, de final cut met deleted scènes. Floor Öfner (24) studeert af als productieleider van de film. ‘Het thema is superactueel: hoe overstijg je het gecanceld-zijn?’

Voor de wat minder jonge kijkertjes thuis: wat is een n00b?
Laura: ‘Een newbie.’

Een wát?
Isabelle: ‘Een beginneling! Een onervaren, onwetend persoon. Het wordt veel gebruikt in de online gamewereld. Niet positief, maar ook niet negatief. Want iedereen is in principe een n00b op deze aardbol en dat moet je lekker omarmen.’

Wat gaan we meemaken bij het bekijken van jullie mockumentary?
Isabelle: ‘Je neemt een kijkje in het maakproces van een musical over álle maatschappelijke problemen. Een maakproces met vele tegenslagen, waarin cabaretduo n00b zichzelf met humor tegenkomt. Zo worden ze gecanceld door een vlogger van zes. Uiteindelijk komen ze erachter dat de lijn tussen goed en kwaad heel dun is en niet opgelost kan worden door de magische krachten van illusionist Victor Mids. Dan stappen ze over hun eigen schaamte heen en spelen toch nog hun gecancelde musical.’

Jullie thema is super-connected met de tijdgeest!
Laura: ‘Yes! We spelen volledig in op de cancelculture van nu. Je wordt gecanceld waar je bij staat en kunt dat niet meer terugdraaien. Het internet is immers een onomkeerbaar medium. Hoe stap je over je eigen schaamte heen en overstijg je het gecanceld-zijn?’

Wat was jouw grootste uitdaging als productieleider?
Floor: ‘Dat het een film is. In de Opleiding Productie Podiumkunsten focus je sterk op theater. Dus toen we bedachten dat we een film gingen maken, was dit nieuw voor mij. Ja, inderdaad, ik was een echte n00b! Inmiddels niet meer. Ik maak de planningen, hou de begroting in de gaten en hou contact met iedereen van het team. Ik heb erg veel van deze uitdagende afstudeerproductie geleerd.’

Hebben jullie persoonlijk ervaringen met de cancelcultuur?
Laura: ‘Nog niet, maar wij hebben een vak waarin je ervoor kiest om op de voorgrond te staan en je visie op de wereld te uiten. Om me heen zie ik steeds vaker: je hoeft maar één ding verkeerd te doen of zeggen om in de maatschappij van heel geliefd naar heel gehaat te gaan. Ik merkte dat ik het enger ging vinden om mij te uiten. Best scary. Maar ook interessant. Want zodra je gecanceld wordt, word je bijna nog bekender dan voordat je gecanceld werd.’
Isabelle: ‘In onze film laten we dat ook zien. Van weinig verkochte kaarten naar uitverkochte zalen omdat iedereen die “gecancelde musical” liever ziet dan de niet-gecancelde. Een interessante en grappige paradox.’

Tot slot: hoe zou jij n00b aanprijzen?
Floor: ‘Wij maken een film in een vernieuwende vorm, we laten het maakproces van n00b de musical zien. Ik denk dat nog nooit iemand dit heeft gemaakt op de academie. Juist daarom is het leuk om te zien. En je gaat sowieso lachen. En het ongemakkelijk vinden, maar dat is juist de bedoeling!’

 

Laura en Isabelle op een documentaire-locatie. Isabelle: ‘We maken een documentaire over cabaretduo n00b, dat werkt aan hun nieuwste show n00b de musical. Een musical over alle maatschappelijke problematiek.’

In Frascati spelen Isabelle en Laura stukken van de musical. Laura: ‘Het cabaretduo heeft eerst een volledige musical geschreven en doet een poging tot het realiseren daarvan. Tijdens het werkproces worden ze opgeslokt door problematiek van ongekende hoogte.’

Het duo in een typische documentaire-interviewsetting. Isabelle: ‘In onze geënsceneerde mockumentary blijven we in de stijl van de musical. Het is fantasy, humor én ultiem realistisch.’

productieleider Floor Öfner, foto: Sjoerd Derine

Delen