De winnaar van de PJA van Menschprijs is bekend

Gepubliceerd op

In onderstaand artikel vertelt de jury (Hester Dibbits, lector Cultureel erfgoed en Melissa Bremmer, lector Kunsteducatie) wie de afstudeerprijs heeft gewonnen én waarom. Het afstudeerwerk van de winnaar is binnenkort beschikbaar als publicatie die past bij de vervolgcarrière van een erfgoedprofessional. Wil jij deze publicatie als eerste ontvangen? Laat het ons dan via de mail weten!

Tijdens de diploma-uitreiking van de bachelor Cultureel erfgoed zal de PJA van Menschprijs worden uitgereikt aan Celine Oldenhage voor haar afstudeeronderzoek Objecten van Herinnering. Onderzoek naar een methode om het erfgoed van een Rooms-Katholieke kerkgemeenschap na sluiting van het gebouw van betekenis te laten zijn voor de kerk- en dorpsgemeenschap.

Oldenhage biedt met haar onderzoek perspectief aan kerk- en dorpgemeenschappen die met de actuele problematiek rond kerksluiting te maken krijgen. Op overtuigende wijze laat Oldenhage zien hoe deze gemeenschappen in een tijd van verandering en verlies ‘objecten van herinnering’ kunnen creëren. De methode werd ontwikkeld door consequent theorie en praktijk met elkaar te verbinden bij de bestudering van een concrete casus: de H. Pancratiuskerk te Albergen. ​​​​​

In haar onderzoeksverslag laat Oldenhage zien vanuit een betrokken, reflectieve houding steeds aandacht te hebben voor gedeelde en individuele belangen en emoties, en daarbij oog te blijven houden voor de complexiteit van de problematiek.
- De jury

​​​​​In een prettige stijl en kraakheldere taal wordt de lezer deelgenoot gemaakt van een spannend traject dat uitmondt in een concreet handelingskader voor gemeenschappen die zelf willen bepalen wat hen representeert en hoe zij herinnerd willen worden na sluiting van hun kerk. Voorzien van prachtige visualisaties laat het afstudeerwerk niet alleen de waarde van deze benadering zien, maar ook het belang van de ondersteunende rol van deskundige, sensitieve erfgoedprofessionals als Celine Oldenhage in ingrijpende maatschappelijke veranderingsprocessen

Als winnaar van de PJA van Menschprijs zal Celine worden begeleid bij het omwerken van haar afstudeerwerk tot een publicatie die past bij haar vervolgcarrière als erfgoedprofessional en cultuurhistorica. De prijs is vernoemd naar Peter van Mensch en is de opvolger van de Samuel van Quiccheberg prijs die hij, eerder lector van de academie, tijdens zijn periode instelde. Afstudeerscripties die in aanmerking komen voor deze prijs van de Reinwardt Academie bieden een innovatieve en kritische reflectie op erfgoedtheoretisch gebied. Daarnaast draagt het winnend onderzoek bij aan het erfgoeddebat en heeft de auteur een gepassioneerde en toekomstgerichte blik op het onderwerp.

Eindwerk dat met een acht of hoger was beoordeeld door de examinatoren kon door de studenten worden ingediend om in aanmerking te komen voor de prijs. Zes studenten maakten van dit aanbod gebruik. Naast het werk van de winnaar verdient het eindwerk “Het documenteren van de coronacrisis. Wat zeggen coronacollecties over het decentrale archiveringsbeleid in het Nederlandse archiefwezen?” van Jos Flikweert bijzondere vermelding.  Via de corona-collecties krijgt de lezer van dit onderzoeksverslag zicht op wat en hoe er in de huidige crisis wordt gearchiveerd. Jos Flikweert behandelt een actueel en specifiek thema, maar slaagt erin met overstijgende, toepasbare aanbevelingen te komen, onder andere op basis van een uitvoerige enquete die door maar liefst 29 archiefinstellingen werd ingevuld.

De inzendingen voor de eindwerkprijs en de uiteindelijke prijswinnaar maken de hoge kwaliteit zichtbaar van onze afstudeerders!
- Nel van Dijk, directeur

Volgend jaar ook meedoen aan de afstudeerprijs? Lees hier meer over de aanmelding en selectie.

Delen