Nationale Balletacademie - Dansers van Morgen - TAILOR-MADE

Gepubliceerd op

Eindejaarsvoorstelling 2021

PREMIERE 10 juli om 20:15uur

Let op! Deze voorstelling is een stream.
De stream begint op 10 juli om 20:15 uur en blijft t/m 31 augusuts beschikbaar.

BESTEL HIER JE STREAMTICKET - 15 EURO

De eindejaarsvoorstelling van de Nationale Balletacademie vormt sinds enkele jaren een verrassend hoogtepunt aan het einde van het balletseizoen in Nationale Opera & Ballet. Vanwege de nog steeds geldende coronarestricties is de productie van de aan Het Nationale Ballet gelieerde topopleiding voor klassiek ballet dit jaar via een stream te bekijken.

Het programma van Dansers van Morgen heeft dit keer als thema Tailor-Made, omdat alle choreografieën speciaal voor deze editie zijn gemaakt dan wel bewerkt. Tot de premièreballetten behoren onder meer nieuwe creaties van de internationaal gelauwerde Juanjo Arqués, van choreograaf en eerste solist van Het Nationale Ballet Remi Wörtmeyer en van Ernst Meisner, artistiek leider van de Nationale Balletacademie en artistiek coördinator van de Junior Company. Het befaamde hedendaagse choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana maakte exclusief voor deze Dansers van Morgen-editie een aangepaste versie van hun vroege hitproductie If we could only even if we could.

Programma
Alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie werken mee aan deze editie van Dansers van Morgen. De jongste leerlingen (NBA 1 t/4) zijn te zien in een nieuwe werelddanschoreografie van choreografe en docente Iva Lešić. Docent Grigori Tchitcherine creëert een caractère-choreografie voor de leerlingen van NBA 5 en 6, terwijl choreograaf en eerste solist van Het Nationale Ballet Remi Wörtmeyer een nieuwe creatie voor de leerlingen van NBA 7 maakt.

De hbo-studenten treden op in diverse, speciaal voor hen gecreëerde of bewerkte choreografieën. Artistiek leider Ernst Meisner heeft een groot klassiek werk voor alle hbo-studenten gemaakt. Daarnaast telt het programma nieuwe creaties van choreograaf Juanjo Arqués en docente Amy Raymond. Ook vertolken de studenten een bewerking van If we could only even if we could, een vroege, zeer succesvolle creatie van het Nederlandse choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana.

Tot slot bevat het programma ook een aantal solo’s uit de meest recente editie van het Choreographic Project van de Nationale Balletacademie: eigen werken van een aantal van de studenten, die ze sinds de première in december verder hebben kunnen uitwerken.

De verschillende onderdelen van de voorstelling worden aan elkaar verbonden door backstage-video’s van danser en filmmaker Thomas van Damme, voormalig danser van de Junior Company van Het Nationale Ballet en het Staatsballett Berlin.

foto: Altin Kaftira

foto: Altin Kaftira

Delen