Themaweek begonnen! No need to put me in CC, I’m already in it—and so are you!!

Gepubliceerd op

No need to put me in CC, I’m already in it—and so are you!!

De themaweek is begonnen, deze hele week werken alle studenten samen aan één thema. Dit jaar is er gekozen voor een onderwerp waar niemand om heen kan. Enorme hittegolven, heftige overstromingen, uitstervende dier- en plantensoorten, smeltende gletsjers, uit elkaar brekende bergen. De klimaatcrisis, voor een groot aantal mensen klinkt het (nog) ver weg maar dat is het niet. Het is hier!! Het is nu!!

Tijdens de themaweek gaan alle studenten van de Breitner Academie onder begeleiding van beeldend kunstenaars, ontwerpers, ecologen en filosofen aan het werk op verschillende locaties in en rondom Amsterdam. Ze onderzoeken waar en hoe de gevolgen van klimaatverandering lokaal zichtbaar, hoorbaar, proefbaar, ruikbaar, voelbaar zijn. Alle resultaten worden samen gepresenteerd en maken een artistiek onderdeel uit van de 'Climate Crisis' discussie. De begeleiders benaderen klimaatverandering vanuit verschillende expertises en disciplines. Met dank aan Maarten Brinkman, Helmut Dick, Ruben Jacobs, Guerilla Kitchen, Let Death Dance Again en Juli Sikorska

Voor een groot deel is de Climate Crisis veroorzaakt en versneld door de invloed van de mens op de planeet: onder andere het uitbuiten van natuurlijke bronnen, gebruik van fossiele brandstoffen of steeds groeiende verstedelijking. De menselijke invloed op de aarde en de atmosfeer is zo gewichtig dat de huidige geologisch tijdperk erna genoemd is: het Antropoceen. De era van de mens. Zijn we ons eigenlijk bewust van het effect dat we op de wereld hebben of lijkt het een abstracte gedachte ver weg van ons? Hoe kunnen we dit effect merk- en bespreekbaar maken? En moeten we ons niet eens de-centreren en beseffen dat we onderdeel zijn van de natuur en er niet los van staan? Onze relatie met de omgeving opnieuw overdenken? Van ego naar eco?

Delen