Jong danstalent gezocht

Gepubliceerd op

In januari en februari vindt weer een aantal audities plaats voor kinderen die ervan dromen om danser te worden en die nu in groep 6 of 7 van de basisschool zitten. In Amsterdam, Den Bosch en Houten kunnen kinderen auditeren voor een plek in NBA 1 of NBA 2 – dit laatste is mogelijk omdat de coronapandemie de instroom van nieuwe leerlingen afgelopen jaar heeft beperkt, aldus Marieke van der Heijden, coördinator van de Pre-NBA. Ook organiseren we de komende maanden een speciale Winterdansdag, waarbij geïnteresseerde kinderen alvast kunnen ervaren hoe het is om op de Nationale Balletacademie les te krijgen. Voorts vindt op 18 februari weer een auditie plaats voor het tweejarige Associate Degree-programma van de opleiding. Internationale studenten bieden wij de mogelijkheid om hieraan indien gewenst online deel te nemen.

“Als gevolg van de coronapandemie merken we dat de instroom van nieuwe leerlingen beperkter is dan in voorgaande jaren”, zegt Marieke van der Heijden. “Dat komt enerzijds omdat veel balletscholen het afgelopen jaar vooral aan het overleven zijn geweest, en een behoorlijk aantal zelfs de deuren heeft moeten sluiten. Als je je als school continu aan steeds nieuwe maatregelen moet aanpassen, dan ben je alleen maar bezig om dat praktisch allemaal voor elkaar te boksen en dan komt, zo merken wij als academie, het scouten van talent vaak – begrijpelijk – in het gedrang. Daarnaast zijn er ook minder kinderen intensief aan ballet gaan doen. Om hen een kans te geven om hun passie voor dans toch te ontwikkelen, organiseren we dit jaar voor het eerst ook een speciale Winterdansdag (zie hieronder – red).

Auditielocaties en - data
Vanwege het bovenstaande start de Nationale Balletacademie voor het komende schooljaar niet alleen, zoals gebruikelijk, met een nieuwe NBA 1-klas, maar er is ook nog ruimte om in NBA 2 in te stromen. Er zijn in totaal nog vier eerste ronde-audities: in Amsterdam (op 15 januari en 12 februari), in Houten bij Balletschool Olga van Koningsbrugge (29 januari) en in Den Bosch bij Balletschool Liesbeth Hagenaar (30 januari).

Voor meer info: klik hier.

Pre-NBA

Jongere kinderen (nu in groep 4 of 5 van de basisschool) kunnen zich ook aanmelden voor de Pre-NBA-cursus. Ze krijgen dan op zaterdagen (Pre-NBA 1) respectievelijk op woensdagmiddagen en zaterdagen (Pre-NBA 2) lessen klassiek ballet, werelddans en – in Pre-NBA 2 – bodyconditioning. De Pre-NBA 2-lessen op de woensdagmiddag kunnen behalve op de NBA-locatie in de Amsterdamse Agamemnonstraat ook gevolgd worden in Groningen, bij Balletstudio Wanda Kuiper. De audities voor de Pre-NBA vinden plaats in mei.

Voor meer info: klik hier.

Winterdansdag
Op een nader te bepalen datum organiseren wij de komende maanden dus ook een Winterdansdag, waarop kinderen kunnen ervaren hoe het er op de Nationale Balletacademie aan toegaat. Ze krijgen op die dag les in klassiek ballet, werelddans en ze leren een dansfragment uit Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet. Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie.

Associate Degree
Op vrijdag 18 februari vindt – op uitnodiging – ook een tweede eerste ronde-auditie plaats voor het Associate Degree-programma van de Nationale Balletacademie. Hiervoor kunnen jonge dansers die (bij voorkeur) hun middelbare-schoolopleiding al hebben afgerond of dat dit schooljaar doen zich tot uiterlijk 11 februari registreren. Internationale studenten kunnen ook online deelnemen aan de auditie.

Voor meer info: klik hier.

Delen