Leerlingen en studenten nemen deel aan producties van Het Nationale Ballet

Mata Hari, foto: Altin Kaftira

Gepubliceerd op

In oktober en november dansten leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie mee in Mata Hari, de succesvolle avondvullende productie van Ted Brandsen, gebaseerd op het leven van de legendarische Friezin die begin vorige eeuw in Parijs naam maakte als exotische danseres en tijdens de Eerste Wereldoorlog als spionne werkte. Deze maand zijn de leerlingen en studenten bij Het Nationale Ballet te zien in de serie voorstellingen van Notenkraker & Muizenkoning, in de choreografie van Toer van Schayk en Wayne Eagling, en in februari en maart werken zij mee aan de volledig nieuwe avondvullende productie van Raymonda, gecreëerd door Rachel Beaujean en Ted Brandsen.

Mata Hari
In Mata Hari waren leerlingen van NBA 2 te zien in de rol van de jonge Mata Hari (bij toerbeurt: Noa Lind, Dayla Valle Sanchez en Mathilda Jakab) en die van haar twee kinderen (Imke Teule en Philo van Lint, afgewisseld met Izah Namgaladze en Casper Tielemans, dan wel Akatsuki Nishida en Tijn de Jager). Daarnaast dansten meisjes uit AD 2 mee in de exotische dans waarmee Mata Hari haar entree in Parijs maakt, en vertolkten diverse jongens uit AD 2 de rol van bedienden in het ballet.

Notenkraker & Muizenkoning
In Notenkraker & Muizenkoning hebben de leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie een onmisbaar groot aandeel. Leerlingen van NBA 1, 2 en een gedeelte van NBA 3 nemen erin de rollen van kinderen op het feest, muizen, soldaatjes voor hun rekening. Waarbij NBA 3-leerlingen Febe Potvin, Katja Hirst en Avis Dubrovitch afwisselend de rol van de jonge Clara dansen en Jitse Meijer, Luc Smith en Olliver Bugar (eveneens alle uit NBA 3) bij toerbeurt de jonge Frits spelen. Voorts danst een groot aantal AD-studenten mee als ratten, soldaten, in de dans van de sneeuwvlokken en in de Russische dans.

Notenkraker & Muizenkoning is nog t/m 2 januari te zien bij Het Nationale Ballet. Alle voorstellingen zijn – vanwege de coronamaatregelen – matinees.

Interview met jonge Clara’s en Fritsen
Voor het programmaboek van Notenkraker & Muizenkoning sprak Astrid van Leeuwen met jonge Clara’s Febe Potvin en Katja Hirst en met jonge Fritsen Jitse Meijer en Luc Smith in vier dubbelinterviews met oud-studenten/dansers van Het Nationale Ballet die deze rollen eerder vertolkten: Nancy Burer, Hannah de Klein, Timothy van Poucke en Manu Kumar.

Klikhier voor dit (Nederlandstalige) artikel.

Raymonda
Op dit moment wordt bij Het Nationale Ballet én op de Nationale Balletacademie ook al heel hard gewerkt aan de volgende productie: een volledig nieuwe versie van Marius Petipa’s laatste meesterwerk: Raymonda. Hierin dansen kinderen van NBA 2 mee als zogeheten maanvlinders en alle meisjes van AD 2 leren momenteel de droomscène, terwijl meisjes én jongens uit AD 2 de mazurka in het ballet zullen dansen.

Raymonda is van 11 februari t/m 4 maart te zien in Nationale Opera & Ballet.

Meer info over alle producties en over de kaartverkoop via: www.operaballet.nl

Mata Hari, foto: Altin Kaftira

Mata Hari, foto: Altin Kaftira

Mata Hari, foto: Altin Kaftira

Notenkraker & Muizenkoning, foto: Antoinette Mooy

Notenkraker & Muizenkoning, foto: Antoinette Mooy

Notenkraker & Muizenkoning, foto: Antoinette Mooy

Notenkraker & Muizenkoning, foto: Antoinette Mooy

Delen