Versoepelingen coronamaatregelen voor het hoger onderwijs per 15 januari

Gepubliceerd op

De versoepelingen voor het hoger onderwijs, zoals die op vrijdag 14 januari zijn aangekondigd door het kabinet, zijn ook voor de AHK goed nieuws. Weliswaar waren de deuren van onze academies gelukkig niet volledig gesloten en kon praktijkonderwijs (gedeeltelijk) op locatie doorgaan. Deze versoepelingen betekenen dat al het onderwijs weer mogelijk is in de gebouwen, maar dat er wel een aantal regels gelden. Hieronder lees je de algemene richtlijnen die in de gebouwen gelden. Let vooral op de mondkapjesmaatregel, deze is strenger dan voorheen. We vragen iedereen nadrukkelijk de algemene maatregelen in acht te nemen, zodat het onderwijs op locatie door kan blijven gaan.

Elke academie bekijkt hoe het onderwijs zo goed mogelijk vormgegeven kan worden binnen de nieuwe richtlijnen en per wanneer dat gerealiseerd kan zijn. Het kan zijn dat de academies nog wat tijd nodig hebben om alle lessen op locatie goed in te regelen. Daarvoor vragen we jullie begrip. Ook kunnen er binnen de academies uitzonderingen zijn op de onderstaande algemene richtlijnen. Houd daarom de berichtgeving van je eigen academie over het onderwijs en de geldende maatregelen goed in de gaten.

Algemene richtlijnen in de AHK-gebouwen


Mondkapjesplicht
Mondkapjes zijn verplicht binnen de gebouwen van de AHK, zowel in de algemene ruimtes als in de leslokalen, studio’s en collegezalen. De mondkapjes moeten ook gedragen worden tijdens de lessen en op de werkplek. Indien het dragen van een mondkapje een belemmering vormt voor deelname aan of het geven van onderwijs, mag het mondkapje af, in ieder geval bij dans-, theater-, zang- en instrumentaal onderwijs. Het mondkapje mag ook af wanneer je iets eet of drinkt, mits je een vaste zit- of staanplaats hebt (eten terwijl je je door het gebouw beweegt is dus niet toegestaan).

Ook externe bezoekers wordt verzocht een mondkapje te dragen. Bij sommige academies zijn mondkapjes tevens verplicht in andere situaties. Volg daarin altijd het coronaprotocol van jouw academie.

NB. Het advies is om een wegwerpmondkapje te gebruiken (bij voorkeur type 2) in plaats van een zelfgemaakt of stoffen mondkapje.


Groepsgrootte voor onderwijsactiviteiten: maximaal 75 personen
Voor onderwijsactiviteiten geldt een maximum van 75 personen in één ruimte. Onderwijsgerelateerde activiteiten, zoals cursussen voor externen en open dagen, kunnen doorgaan, tenzij de onderwijsinstelling zelf anders beslist. Activiteiten met extern publiek, zoals voorstellingen, concerten en exposities, kunnen vooralsnog niet doorgaan.


Zelftesten
Doe minimaal twee keer per week een zelftest, of vaker als het coronaprotocol van jouw academie dat aangeeft. Gratis zelftesten kun je bestellen via www.zelftestonderwijs.nl (log in met je AHK-account).
Heb je een positieve zelftest? Kom dan niet naar de academie en laat je testen bij de GGD om de zelftest te bevestigen.

Voorzieningen mogen open
Voorzieningen binnen de gebouwen, zoals de bibliotheken, studieplekken en de kantine, mogen open. Ook hier is het dragen van mondkapjes verplicht, behalve als je in de kantine iets eet of drinkt en op een vaste plek zit.

Dringend advies: houd anderhalve meter afstand
Houd wanneer mogelijk anderhalve meter afstand tot anderen, bijvoorbeeld als je elkaar tegenkomt in de gang, kantine of het trappenhuis. De anderhalvemetermaatregel is niet verplicht tijdens lessen, maar geef elkaar zoveel mogelijk de ruimte.


Klachten? Blijf thuis!
Heb je verkoudheidsklachten of ben je grieperig, blijf dan thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent en/of je boosterprik hebt gehaald. Blijkt uit de test dat je geen corona hebt, dan kun je weer naar de academie komen. Probeer indien mogelijk ook dan eerst goed uit te zieken voordat je weer op de academie komt. Zorg goed voor jezelf en je medestudenten/collega’s.


Quarantaine
De quarantaineregels voor mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon zijn per 14 januari aangepast. Welke quarantainemaatregelen in jouw situatie gelden, lees je op de site van de Rijksoverheid.

Blijf letten op de basishygiëne
Het blijft belangrijk om je te houden aan de regels voor basishygiëne. Dat betekent:

  • was regelmatig en goed je handen;
  • nies of hoest in je elleboog;
  • blijf thuis bij klachten en laat jezelf testen;
  • zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimtes waar je studeert of werkt.

Werk zoveel mogelijk thuis
Het advies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken. Moet je op de AHK zijn, overleg dit dan met je leidinggevende. Uiteraard geldt dit niet voor onderwijsgevende functies en functies die het onderwijs ondersteunen, het onderwijs op locatie gaat door.

Laat je vaccineren!
De AHK blijft alle studenten en medewerkers aanmoedigen zich te laten vaccineren en de boosterprik te nemen. Zo bescherm je jezelf én anderen. Uiteraard is vaccineren een eigen keuze: je hebt altijd toegang tot de les of het werk, ook als je niet gevaccineerd bent. Als je je wilt laten vaccineren, kun je een afspraak maken via www.coronatest.nl  (kies voor Vaccinatie en log in met je DigiD). Wil je geen afspraak maken? Je kunt je ook zónder afspraak laten vaccineren (zowel 1e en 2e vaccinatie als boosterprik) bij de GGD-vaccinatielocaties in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.ggd.amsterdam.nl/coronavirus/coronavaccinatie-locaties-amsterdam.
Heb je nog vragen over vaccineren?
Bekijk dan de video’s van de Universiteit van Nederland

Delen