In Memoriam: danser/choreograaf Jaap Flier

Jaap Flier met Boukje Schweigman in de voorstelling 'Grond'

Gepubliceerd op

“I’m epigone backwards. I take from the traditional world and try to involve myself in that other world and slowly bring some of that traditional into the present. I’m as much epigone as the other way around.”

From: Teaching as Learning. Jaap Flier, interviewed by Remy Charlip 1989. In: J. Fabius, redactie. “TALK/SNDO 1982-2006. 30 years of movement research at the School for New Dance Development”, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, spring 2009. Supported by Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten.

 

Danser/choreograaf Jaap Flier is op 18 maart 2022 overleden in Bloemendaal. Jaap Flier is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de moderne danskunst in binnen- en buitenland. Tevens wordt hij gezien als de allerbeste balletdanser die Nederland ooit gehad heeft.
Jaap Flier was van 1980-1989 samen met Pauline de Groot en Aat Hougée als artistiek leider van de Opleiding Moderne Dans, vanaf 1985 de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO), verbonden aan de Academie voor Theater en Dans (destijds genaamd: de Theaterschool).


In 1959 nam hij samen met zijn vrouw Willy de la Bije, Aart Verstegen, Carel Birnie en Benjamin Harkarvy het initiatief tot het oprichten van het Nederlands Danstheater.
Jaap Flier had een uitzonderlijk oog voor kwaliteit. Zo was hij het die Hans van Manen aanmoedigde om choreograaf te worden en wist hij Jiri Kylian als choreograaf naar het Nederlands Danstheater te halen.

In de jaren '70 was Flier directeur van de Australian Dans Theatre en de Sydney Dance Company. Cineaste Jellie Dekker maakte in 1996 een documentaire over het leven van de danser (Jaap Flier, solist). Tot op hoge leeftijd heeft Flier gewerkt en opgetreden met jonge eigentijdse theatermakers zoals bijvoorbeeld Boukje Schweigman.

Portretfoto Jaap Flier

Delen