Feestelijke viering op 7 april 2022 voor nieuwbouw Nationale Balletacademie

Drie impressies van het nieuwe gebouw van de Nationale Balletacademie

Gepubliceerd op

De Academie voor Theater en Dans krijgt voor de Nationale Baleetacademie een nieuw gebouw! De eerste paal van de nieuwbouw van de Nationale Balletacademie aan de Nicolaas Tetterodestraat in Overamstel ging op 9 mei de grond in. Dit moment is op donderdag 7 april 2022 met de initiatiefnemers en de betrokken partijen feestelijk gevierd in het Danstheater. Eindelijk krijgt de Nationale Balletacademie de huisvesting die zij als internationale topleiding voor ballet verdient.

Lees het uitgebreide nieuwsbericht over de achtergrond en de architectuur van het nieuwe gebouw.

Het projectteam van het vastgoedbedrijf Zadelhoff|Nijkerk en van het multidisciplinair ontwerpbureau PPHP Mollink Soeters waren van de partij, samen met het College van Bestuur, de directie en alle betrokkenen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Academie voor Theater en Dans, de Nationale Balletacademie en Het Nationale Ballet.

Feestelijk programma op 7 april
De Nationale Balletacademie had ter gelegenheid van dit feestelijke moment een gevarieerd programma samengesteld. De jonge danstalenten van de Nationale Balletacademie traden op: leerlingen die nog maar net aan hun opleiding begonnen zijn tot de binnenkort afstuderende studenten van de Associate Degree opleiding.


Na een openingswoord door Erik Duiker, hoofd Huisvesting & Beheer AHK en René Vlemmix, zakelijk leider Nationale Balletacademie gaven de studenten van Associate Degree 1-2 een spectaculaire en virtuoze klassieke presentatie, begeleid door pianist Olga Smirnova, in een choreografie van docent Rinat Gizatulin.

Vervolgens hielden Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet en Ernst Meisner, artistiek leider van de Nationale Balletacademie, samen een toespraak.

Na een vrolijke werelddans-presentatie door de allerjongste leerlingen uit NBA 1 gechoreografeerd door Iva Lešić  en ingestudeerd door Simona Ferrazza gaven Bert Verveld, voorzitter van het College van Bestuur van de AHK en Anthony Heidweiller, directeur van de ATD, een korte speech.


Hierna kreeg het publiek een presentatie te zien van de filmPhilia  die NBA-student Wisse Scheele samen maakte met zijn medestudenten, gevolgd door een prachtige performance van het duet Home is with me, een choreografie die NBA-student Harry Ashton-Ireland maakte voor het Choreographic Project in 2021.

Na dit romantische duet lichtte Maarten Feilzer van Zadelhoff|Nijkerk een tipje van de sluier van het nieuwe gebouw op. Het publiek kreeg de eerste impressies van het bouwproject te zien.

Vervolgens lieten de studenten van de  Associate Degree opleiding tijdens een repetitie een fragment van het repertoire uit de eindejaarsvoorstelling Dansers van Morgen zien, die op 5 & 6 juli plaatsvindt in Nationale Opera & Ballet. De repetitie werd gehouden onder leiding van NBA-student
Zoë Greten.

De middag werd schitterend afgesloten door de Associate Degree 1 studenten  met een presentatie van Garland Dance uit Tsjaikovski’s The Sleeping Beauty, uitgevoerd door pianist Bella Tubejeva, begeleiding: docent Ainara Garcia Navarro.

Bert Verveld, foto: Sjoerd Derine

Studenten Associate Degree, foto: Sjoerd Derine

Ernst Meisner, foto: Sjoerd Derine

Leerlingen NBA 1, foto: Sjoerd Derine

Ted Brandsen en Anthony Heidweiller, foto Sjoerd Derine

Maarten Feilzer, foto: Sjoerd Derine

Duet 'Home is with me', foto: Sjoerd Derine

Erik Duiker, foto: Sjoerd Derine

René Vlemmix, foto: Sjoerd Derine

Delen