Nieuwbouw Nationale Balletacademie

Gepubliceerd op

De Academie voor Theater en Dans krijgt voor de Nationale Balletacademie een nieuw gebouw! Op 9 mei 2022 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van de Nationale Balletacademie aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel, waar vanaf studiejaar 2023/2024 alle lessen van de pre-NBA, vooropleiding en hbo voortaan onder één dak zullen plaatsvinden. Het volledig nieuwe gebouw wordt ontworpen door multidisciplinair ontwerpbureau PPHP Mollink Soeters en is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vastgoedbedrijf Zadelhoff|Nijkerk, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), de daaronder vallende Academie voor Theater en Dans en de daar weer deel van uit makende Nationale Balletacademie. “Met dit project komt er een einde aan een zoektocht van ruim zestien jaar naar een nieuwe, geschikte locatie”, aldus Erik Duiker, hoofd huisvesting en beheer van de AHK. “Eindelijk krijgt de Nationale Balletacademie de huisvesting die zij als internationale topleiding voor ballet verdient.”

“Talloze mogelijke bestaande locaties en nieuwbouwplannen zijn sinds 2006 de revue gepasseerd”, zegt Erik Duiker die het dossier ‘Nieuwbouw Nationale Balletacademie’ in 2011 van zijn voorganger overnam. Maar de ideeën sneuvelden vervolgens één voor één. “Totdat Zadelhoff|Nijkerk ons drie jaar geleden benaderde. Het bedrijf had een nieuw kavel op steenworp afstand van metrostation Amsterdam Overamstel aangekocht dat het wilde herontwikkelen en vroeg of wij, als Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, mogelijk geïnteresseerd waren. Aanvankelijk hebben we gekeken of ook het Conservatorium van Amsterdam er een plek zou kunnen krijgen, maar uiteindelijk is besloten om er alleen de Nationale Balletacademie te huisvesten.”

Zeven balletstudio’s
Twee units van de door PPHP Mollink Soeters ontworpen nieuwbouw zijn nu bestemd voor de Nationale Balletacademie, in een derde unit worden kantoren van derden gevestigd. Het fijne van de nieuwbouw is, aldus Erik Duiker en Ernst Meisner, artistiek leider van de Nationale Balletacademie, dat het programma van eisen van de academie het uitgangspunt is geweest voor het nieuw te realiseren gebouw. Duiker: “Er komen zeven balletstudio’s in het nieuwe pand, waarvan er een ook worden ingezet als grote voorstellingsruimte, er komen leslokalen voor regulier en theoretisch onderwijs, rustruimtes, kantoren, noem maar op.” Meisner: “Daarmee komt er eindelijk een einde aan een tekort aan studio’s, niet alleen voor ons, maar ook voor de andere dansopleidingen van de Academie voor Theater en Dans, die door ons vertrek uit het pand aan de Jodenbreestraat meer ruimte krijgen.”

Doordat alle klassen van de Nationale Balletacademie voortaan over één gezamenlijk gebouw beschikken, hoeven de docenten en stafleden van de academie straks ook niet meer voortdurend op en neer te reizen. Duiker: “Daar komt bij dat de locatie aan de Agamemnonstraat, waar nu nog de vooropleiding gevestigd is, verouderd is, qua afmetingen van de studio’s, het comfort en de ventilatie. Zo’n locatie past echt niet meer bij de ambities en status van de Nationale Balletacademie.”

Gunstig gelegen
Bij de keuze voor de nieuwbouw aan de Nicolaas Tetterodestraat is goed gekeken naar de bereikbaarheid en centrale ligging. Duiker: “Vanaf het vlakbij gelegen metrostation is het maximaal een kwartier reistijd naar Nationale Opera & Ballet, waar Het Nationale Ballet gevestigd is, en naar het Gerrit van der Veen College, waar de leerlingen van NBA 3 t/m NBA 7 hun reguliere onderwijs volgen. Daarnaast ben je binnen mum van tijd op diverse treinstations en is er voldoende parkeergelegenheid bij het nieuwe pand, wat vooral ook belangrijk is voor de ouders van de jongste leerlingen.”

Meisner: “Ook onze huidige locatie in de Academie voor Theater en Dans aan de Jodenbreestraat blijft makkelijk en snel bereikbaar. Het is namelijk nadrukkelijk niet onze bedoeling om met de nieuwbouw een soort ‘balleteilandje’ te creëren; we willen graag intensief blijven samenwerken – en liefst nóg intensiever – met de andere opleidingen van de Academie voor Theater en Dans.”

De nieuwbouw maakt deel uit van een ‘verblijfsgebied’ dat de komende jaren verder ontwikkeld wordt. Duiker: “Er komen woningen, winkels en naast het pand van de Nationale Balletacademie komt een park.”

Einde aan een ‘hoofdpijndossier’
Voor Duiker komt er met de nieuwbouw een einde aan wat toch wel een ‘hoofdpijndossier’ genoemd mag worden. “Je moest eens weten hoeveel mooie, niet gerealiseerde plannen ik hier in mijn kast heb liggen. Ik zag ze de afgelopen jaren allemaal stuklopen op het punt van exploitatie en financiering. Maar net als de topballetopleidingen in onder meer Parijs, Londen en Toronto verdient de Nationale Balletacademie het om op een toplocatie gevestigd te zijn. Ik ben, samen met het hele team van de academie, dan ook ongelooflijk blij dat dit nu eindelijk gerealiseerd kan worden.”

Delen