AvB prijswinnaars Archiprix 2022: Lieke Jildou de Jong & Anna Zań

Gepubliceerd op

Op zaterdag 18 juni heeft de onafhankelijke jury de winnaars bekend gemaakt van de 42e editie van Archiprix Nederland. 

De gedeelde eerste prijs ging naar Lieke Jildou de Jong met haar landschapsarchitectuurproject Zoetwater Erven op zilte zeebodem. Het project biedt een inspirerend perspectief voor de pootaardappelteelt in de regio Noord-Groningen. Het lost alle belangrijke vraagstukken gezamenlijk op en voegt een buitengewoon poëtische laag toe aan het landschap. In een proces van enkele decennia wordt dit 'nieuwe boeren' in een nieuw productielandschap nauwgezet en plausibel uitgewerkt tot een omvattend circulair project.

De tweede prijs werd toegekend aan architect Anna Zań met Earthworks. De uitgebalanceerde, perfect gerichte combinatie van esthetiek, materiaaluitdrukking, educatie en ontwikkelingsstrategie geeft een naadloos antwoord op de uitdaging om de voormalige ENCI-cementfabriek in Maastricht te transformeren. Het project is van acuut belang voor deze ontvolkende regio.  

De bekendmaking vond plaats in Het Keilepand in Rotterdam. De Archiprix-jury bestond uit Tess Broekmans (stedenbouw), Michou-Nanon de Bruijn (interieurarchitectuur), David Kloet (landschapsarchitectuur), Violette Schönberger (theorie) en Gus Tielens (architectuur). 

De tentoonstelling Archiprix Nederland 2022 presenteert alle 30 deelnemende projecten. Deze is te zien in het Keilepand, Rotterdam Makers District MerweVierhavens, Keilestraat 9F, Rotterdam. Do-vr-za: 14.00-18.00 uur, op 18 en 25 juni vanaf 11.00 uur. Andere dagen zijn mogelijk op afspraak.

Delen