BEHIND THE SCENES - Dansers van Morgen - Zoë Greten - ‘Beslissingen nemen als jongere is een enorme zoektocht’

Scène uit 'If only I knew the right way', fotografie: Altin Kaftira

Gepubliceerd op

NBA-student Zoë Greten (20) over haar choreografie If only I knew the right way

De Nederlandse student Zoë Greten (20) van de Nationale Balletacademie kan niet alleen goed dansen, maar heeft ook choreografisch talent. Tijdens Dansers van Morgen danst de Junior Company van Het Nationale Ballet haar choreografie If only I knew the right way. ‘Mijn vader inspireert mij.’

Waar gaat jouw choreografie over?
‘If only I knew the right way kan ik in één sleutelwoord samenvatten: keuzes. Voor dit stuk heb ik mijzelf de vraag gesteld: hoe ben ik hier terecht gekomen? Dat is door bepaalde keuzes te maken.’

Is keuzes maken lastig?
‘Ja, beslissingen nemen als jongere kan soms een enorme zoektocht zijn. Uiteindelijk is het geruststellend om te bedenken dat de enige juiste keuze niet bestaat. Eén bepaalde beslissing kan je leven in zo’n andere richting sturen dat het haast ondenkbaar is dat er maar één pad voor je is weggelegd. Keuzes worden ook door zoveel factoren beïnvloed, denk aan zelfvertrouwen en je omgeving.’

Jouw vader Ton Greten is ook choreograaf. Zo vader, zo dochter?
‘Zeker. Voor elke choreografie die ik maak, raak ik geïnspireerd door mijn vader. Ook voor dit stuk. Recent verscheen zijn boek GEM, Dance from a different perspective, een methode waarmee je dans vanuit een ander perspectief kunt beschouwen. In dit boek praat hij onder andere over keuzes. Hij heeft me hierover veel geleerd en ik vond dit erg inspirerend voor mijn eigen choreografie.’

Spannend, jouw werk wordt straks uitgevoerd op het grote podium van Nationale Opera & Ballet. Wat was voor jou de grootste uitdaging?

‘De grootste uitdaging voor mij was efficiënt werken met korte repetitietijden. In deze wereld is het normaal om niet veel tijd te krijgen voor je creaties, dus hier moet je mee leren omgaan. Daar leer ik zelf steeds meer over.’

Je creëerde deze choreografie voor Shooting Stars, het programma waarmee de Junior Company op tournee door Nederland gaat. Wat is jouw rol tijdens deze tournee?
‘Zodra de voorstellingen beginnen is er eigenlijk niet meer zoveel wat ik kan doen, behalve achterover zitten en toekijken. Als de dansers op het podium staan, ligt het stuk in hun handen en geniet ik van hoe ze het zich eigen maken. Verder zal de choreografie nooit af zijn voor mij; er zit altijd groei in.’

Tot slot, waarom mag het publiek jouw choreografie niet missen?
‘Ik denk dat het net anders is dan andere stukken. Ik gebruik nog steeds klassieke technieken, maar het is juist een moderner stuk. Ook hoop ik dat veel mensen zich in het idee van mijn choreografie herkennen. Het concept “keuzes” zet je aan het denken: hoe maak ik zelf keuzes en wat betekenen deze? Wie weet ga je daar na het zien van If only I knew the right way anders over denken!’

Dansers van Morgen is te zien op 5 & 6 juli in Nationale Opera & Ballet.
Klik hier voor tickets en meer informatie.
 

Tekst en interview: Petra Boers - Buro Vonkstof

 

Zoë Greten

Delen