BEHIND THE SCENES - Winter - ‘Als ik verliefd word, bedenk ik de helft van een persoon erbij’

Gepubliceerd op

Afstuderend acteurs Juliette Luppes (26) en Sam Verhaeren (23) over Winter

Midden in de winter zit een jongen op een bankje. Een meisje zit ernaast. In Winter, de afstudeervoorstelling van Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie-studenten Juliette Luppes (26) en Sam Verhaeren (23) fantaseert een stel tot ze elkaar vinden. En dan weer verliezen. ‘Je kunt nooit écht samenvallen met een ander.’

Wat gaan we zien in jullie voorstelling Winter?
Juliette: ‘Je ziet twee mensen, gespeeld door Sam en mij, die elkaar niet aankijken, en die een gesprek voeren via het publiek. Ze fantaseren een relatie. Maar ook in een fantasierelatie kan het kwetsbaar worden. Of misschien wel juist.’

Dus het gaat over relaties van nu!
Sam: ‘Nee, niet per se. Voor mij gaat het over onuitgesproken verlangens. Het gevoel dat je nooit écht samen kunt vallen met een ander. Dat universele gevoel weet Jon Fosse, de auteur van Winter, perfect te beschrijven. Een verlangen dat nooit vervuld zal worden, omdat we als wezens verschillen van elkaar. Desondanks blijven we pogingen doen om samen te vallen. Ik vind dat persoonlijk erg mooi.’

Je noemde hem al: de Noorse schrijver Jon Fosse. Waarom kozen jullie een stuk van hem?
Sam: ‘Ik had een aantal stukken van hem gezien en gelezen en raakte gefascineerd door zijn taalgebruik. De korte zinnen en onuitgesproken woorden. Het raakte me om stukken te lezen waarin juist dat wat niet wordt gezegd je zo pijnlijk treft. In zijn dialogen vind ik hem het krachtigst. Hij schrijft de zinnen bijna als muziek op, waardoor hij nog dichter komt bij dat wat niet wordt uitgesproken.’
Juliette: ‘Zelf had ik nog nooit iets van Fosse gezien of gelezen. Samen lazen Sam en ik elke week een ander stuk van hem tot we Winter tegenkwamen, een van weinige stukken met twee personages.’

Welke uitdaging biedt dit stuk jullie als afstuderend acteurs?
Juliette: ‘Fosses stukken zijn enorme taalkunstwerken. Veel onafgemaakte zinnen en veel herhaling, waarbinnen humor verborgen ligt. Het vereist muzikaliteit en taalvaardigheid om dat eruit te halen als speler. Dat vonden we allebei een interessante uitdaging.’

Wat is het thema?
Juliette: ‘Voor mij is het de eindeloze vrijheid van fantasie – en tegelijk de werkelijke gevolgen die fantasie kan hebben. Door te fantaseren maak ik zelf dingen in het leven vaak intens mee. Bijvoorbeeld in de liefde. Als ik verliefd word, heb ik de helft van een persoon erbij bedacht. Dat is leuk en tegelijkertijd doodeng. Want je hebt ook ineens heel veel te verliezen: de hele fantasie om die persoon heen. Tegen die fantasie kan de realiteit moeilijk opboksen.’

Typisch een thema van deze tijd?
Juliette: ‘We zijn tegenwoordig vaak zo geobsedeerd om alles te willen definiëren. Waar hoor je bij? Wat is de diagnose? Wat voor soort relatie is dit? Terwijl veel zaken in het leven zich juist bevinden in een schemergebied. Dat vind ik mooi aan dit stuk. Het speelt met dit schemergebied. De een zit vast in iets gedefinieerds, maar wordt door de ander verleid tot iets ongedefinieerds. Door fantasie in te zetten.’

Met welk gevoel hoop je dat je publiek de zaal verlaat?
Juliette: ‘Ik hoop dat de voorstelling aanmoedigt tot speelsheid. Troost biedt voor je onuitgesproken verlangens. En dat mensen kennismaken met het taalkunstwerk van Fosse.’

Waarom mogen we jullie Winter absoluut niet missen?
Sam: ‘Onze voorstelling is zó minimaal in vorm en beweging, dat ze staat of valt met ons spel: weten Juliette en ik naar elkaar te luisteren en samen muziek te maken met de taal? Juist door die minimaliteit beleef je als toeschouwer één van de twee uitersten: óf het stuk is geweldig en bevrijdend, óf beklemmend saai en kut. Voor mij zijn dat in ieder geval altijd de voorstellingen die ik het liefste zie. Als dit jou ook aanspreekt: kom zeker kijken!’

 

Winter is de afstudeervoorstelling van Juliette Luppes en Sam Verhaeren.
De voorstelling is te zien van 24 t/m 26 juni in Grootlab, Overhoeksplein 2, 1031 KS Amsterdam.
Klik hier voor tickets en meer informatie.
 

Tekst en interview: Petra Boers - Buro Vonkstof

Fotografie: Tibor Dieters. Op de foto: Juliette Luppes en Sam Verhaeren

Fotografie: Tibor Dieters. Op de foto: Juliette Luppes en Sam Verhaeren

Delen