SNEAK PREVIEW - PLEINVREES#1 - ‘Ik wil altijd mensen pleasen!’

Decor verven: ‘Hier zie je mij samen met onze twee toppers van productiestagiaires, Lucy en Fleur.’

Gepubliceerd op

‘Ik wil altijd mensen pleasen!’

Technisch producent Sabine Vogel (23) over PLEINVREES#1

Waarom ben je op de verjaardag van je tante iemand anders dan in de kroeg met je vrienden? PLEINVREES#1 onderzoekt veranderende identiteit. Sabine Vogel (23) studeert af als technisch producent. ‘Die enorme bak water is de grootste uitdaging.’

Kort, waar gaat PLEINVREES#1 over?
‘Over dat je identiteit geen vaststaand gegeven is. Die is je hele leven lang in beweging. Wie was je toen je 15 was en wie ben je nu? Waarom ben je op de verjaardag van je tante iemand anders dan in de kroeg met je vrienden? Afstuderend acteur Mendel van der Ploeg van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA) laat zien dat die gek in de kroeg misschien wel meer overeenkomsten met jou heeft dan je denkt.’

Wat doe jij als technisch producent?
​‘Ik zorg ervoor dat alles precies zó samenvalt dat we het gewenste resultaat behalen én dat de productie qua tijd en geld realistisch blijft. Ik wil altijd mensen pleasen, maar iets moet wel haalbaar zijn.’

Je bent ook nauw betrokken bij het decor.
‘Klopt, op de foto’s hiernaast zie je het creatieve proces rond de ontwikkeling van het decor. Van de eerste decorschets in december 2021 (foto 1) naar een visualisatie in combinatie met licht (foto 2). Daarna zie je de stellage gebouwd worden bij het decoratelier (foto 3). En hierboven zie je hoe ik samen met productiestagiaires Lucy en Fleur het decor uiteindelijk aan het verven ben!’

Noem eens een uitdaging die je als technisch producent tegenkomt?
‘De korte tijd die we in de zaal hebben straks. Tien dagen is weinig tijd om alles te bouwen, monteren, spelen én een lege zaal achter te laten. We moeten heel nauw samenwerken met het team van de voorstelling voor de onze om zowel hun als onze plannen haalbaar te maken. Met een heel zorgvuldige voorbereiding zorg ik ervoor dat we straks alle tijd die we in de zaal hebben goed gebruiken.’

Wij hoorden iets over een enorme bak water …
‘Ja, onze bak water... Dat is ten eerste een heel duur grapje. Hulde aan Julia van Berkel, onze productieleider die afstudeert op deze voorstelling bij Productie Podiumkunsten. Zij heeft dit in de begroting weten te puzzelen! Ten tweede komt er bij die bak veel kijken in verband met veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan lekkage. Ik wil natuurlijk geen nieuwe theatervloer op m'n geweten hebben. Maar denk ook aan bacteriën, gladheid voor de acteur die erin moet lopen en, zoals iedereen weet: stroom en water gaan ook niet heel lekker samen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Die bak zorgt in ieder geval voor een leuke risico-inventarisatie!’

 

PLEINVREES#1 is de afstudeervoorstelling van Mendel van der Ploeg (Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie), Julia van Berkel (Productie Podiumkunsten) en Sabine Vogel (Design & Technologie).
De voorstelling is te zien van 22 t/m 25 juni in de Theaterzaal van de Academie voor Theater en Dans.
Klik hier voor meer informatie en tickets.

Tekst en interview: Petra Boers - Buro Vonkstof

 

 

 

Foto 1. Eerste decorschets, december 2021: ‘Als je goed kijkt, zie je dat er eigenlijk helemaal niet zo veel aan het idee is veranderd!’

Foto 2. Digitale visualisatie van licht en decor: ‘We testen digitaal enkele lichtmogelijkheden, voordat we keuzes definitief maken.’

Foto 3. In het decoratelier: ‘We stonden er allemaal bij met het onwerkelijke gevoel dat het nu allemaal "echt" aan het worden is!’

Delen