ATD Fonds reikt Top Naeff Prijs, André Veltkamp Beurs en Henny Kamerman Dansersprijs uit

De prijswinnaars en juryleden, foto: Nellie de Boer

Gepubliceerd op

Op maandag 19 september om 17:30 uur werden in de hal van de Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3 in Amsterdam de Top Naeff Prijs, de André Veltkamp Beurs en de Henny Kamerman Dansersprijs uitgereikt.

  • De Top Naeff Prijs 2022 is dit jaar uitgereikt aan Sia Cyrroes, afgestudeerd aan deAmsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA).
  • De André Veltkamp Beurs 2022 gaat naar de afstudeervoorstelling 7 Abiku Solos for 11 Bacteria Falling Through vanFlavia Pinheiro, afgestudeerd aan de masteropleiding DAS Choreography.
  • De Henny Kamerman Dansersprijs 2022 is uitgereikt aan Jinko Adams, afgestudeerd aan de opleiding Urban Contemporary (JMD).

De presentator van de avond was Myrte Siebinga, vierdejaarsstudent aan deAmsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA).
Muzikaal intermezzo:
Lente Me van Toon Hermans door Mats Hoogland en begeleider 
Maurits Wijmenga op piano (ATKA4)

De jury van de Top Naeff Prijs over prijswinnaar Sia Cyrroes
Sia Cyrroes is iemand die ons deelgenoot maakt van het verhaal. Iemand die al heel volwassen op en naast het podium staat. In de rust en brutaliteit zie je dat hij zijn materiaal beheerst. Hij speelt met het moment en zijn spel houdt de dingen levend. Het persoonlijke krijgt een vorm waardoor het publiek betrokken kan raken. Zijn verhaal wordt zo ons verhaal.'
Top Naeff Prijs juryleden:
Jeroen de Beer (directie-assistent ATD), Sabrina van Halderen (speldocent en actrice), Lois Maat (planning en budget ATD), Christiaan Mooij (artistiek coördinator Meervaart en Regisseur), Santino Slootweg (alumnus Mime opleiding) 

Lees het volledige juryrapport (PDF)

De André Veltkamp Beurs jury over 7 Abiku Solos for 11 Bacteria Falling Through vanFlavia Pinheiro:
‘De voorstelling 7 Abiku Solos for 11 Bacteria Falling Through van Flavia Pinheiro is een indrukwekkende theaterervaring die alle zintuigen aanspreekt. Pinheiro en haar team creëren een speelse voorstelling als een nieuwe ecologie om samen iets te beleven dat oeroud en futuristisch tegelijk aanvoelt.’
André Veltkamp Beurs juryleden: Floortje Bakkeren, Gemma van Kruijsbergen, Charlotte Lap, Frank Noorland, Dorothea Sinnema.Met speciale dank aan Zephyr Bruggen, winnaar 2021 voor haar gast-juryschap.

Lees het volledige juryrapport (PDF)

De jury van de Henny Kamerman Dansersprijs over Jinko Adams:
‘Jinko Adams is een veelzijdige en innovatieve danser en maker en heeft een heel duidelijke wens om hiphop te gaan benaderen met contemporary invloeden. Wij kijken ernaar uit om Jinko zijn carrière te volgen en zijn van mening dat hij een zeer interessante toevoeging zal zijn aan het Nederlandse dansveld.’
Henny Kamerman Danserprijs juryleden: Honey Eavis, Dalton Jansen, Wendy Tadrous-Paulusma.

Oudste theaterstudentenprijs
De Top 
Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De prijs wordt uitgereikt door Teun Donders en Jasper Stoop, prijswinnaars uit 2020. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) of de Mime Opleiding. De winnaar ontvangt een vrij te besteden bedrag van € 1.000.

Prijs voor uitblinkende afstudeerproductie
De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De beurs is bestemd voor een eindvoorstelling die een tweede leven verdient na de Academie
. Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp, zal de André Veltkamp Beurs overhandigen. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling.

Dansersprijs voor meest opvallen de danser
Het ATD-fonds reikt dit jaar voor de tweede keer Henny Kamerman Dansersprijs uit, de prijs voor de meest innovatieve danser/maker van het afgelopen studiejaar. Jurylid Honey Eavis reikt de prijs uit. De prijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren ’80 tot 2002 de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans opleiding (later genoemd UC/JMD) opbouwde en leidde. De winnaar ontvangt een vrij te besteden bedrag van € 1.000

Over het ATD Fonds
Het ATD F
onds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dat doet het fonds door het uitreiken van prijzen en het verlenen van bijdragen in het collegegeld. En dat is, zeker nu, hard nodig. Anna Drijver is voorzitter van het fonds.

Bijdragen?
Iedereen kan bijdragen aan het ATD Fonds en dat is hard nodig!

Ga naar www.atdfonds.nl voor meer informatie.

 

 

Jinko Adams. foto: Nellie de Boer

Flavia Pinheiro, foto: Nellie de Boer

Sia Cyrroes, foto:Nellie de Boer

Jinko-Adams, foto: Andrea Nath Martin

7 Abiku Solos for 11 Bacteria Falling Through, foto: Thomas Lenden

foto: Nellie de Boer

foto: Nellie de Boer

Delen