Gastoptreden AD-student Samuel Yuan in Toronto

Foto: Bruce Zinger - Jera Wolfe Choreography

Gepubliceerd op

Nadat hij deze zomer tijdens de Summer School van Canada’s National Ballet School een rol in Arise vertolkte, werd Samuel Yuan – tweedejaarsstudent van ons Associate Degree-programma – recent uitgenodigd om tijdens Fall For Dance North opnieuw op te treden in deze eigentijdse choreografie van Canadees Jera Wolfe. Tijdens de eerste van drie voorstellingen danste hij zelfs de mannelijke hoofdrol in het groepswerk voor maar liefst 146 jonge dansers. “Een geweldige kans, waarvoor ik Mavis Staines, directeur van Canada’s National Ballet School, en Ernst Meisner enorm dankbaar ben”, aldus Yuan.

Als het aan de 18-jarige Yuan had gelegen, had hij al in 2020 deelgenomen aan de Summer School van Canada’s National Ballet School, maar helaas werd deze vanwege de coronapandemie geannuleerd. “Een jaar later werd ik aangenomen op de Nationale Balletacademie, en mede omdat er een goede relatie tussen beide scholen bestaat, besloot ik afgelopen zomer alsnog naar Canada te gaan.”

Adem happen
Onderdeel van de Summer School was een optreden in Jera Wolfe’s Arise. “Fysiek en qua stamina is het een ongelooflijk uitdagend werk”, aldus Yuan. “In de dertig minuten dat het duurt, verlaat je geen moment het toneel, en tijd om even naar adem te happen is er ook niet.” Tijdens de Summer School maakte hij deel uit van een van de drie solokoppels. “Het was voor mij de eerste keer dat ik een duet met een mannelijke partner danste, wat het extra bijzonder maakte.”

Staande ovatie
Op uitnodiging van Mavis Staines keerde hij onlangs terug naar Canada om op 6, 7 en 8 oktober in de Meridian Hall in Toronto drie voorstellingen van Arise te dansen tijdens het jaarlijkse festival Fall For Dance North. Waarbij hij tijdens de premièrevoorstelling dus zelfs de mannelijke hoofdrol danste. “De Meridian Hall – die ruimte biedt aan duizend bezoekers – zat alle drie de keren bomvol. Mede door de lage ticketprijzen waren er veel mensen die het zich normaal niet kunnen veroorloven om naar een dansoptreden te gaan, en dan is het des te specialer wanneer je na afloop een staande ovatie krijgt.”

Toekomst
Dit jaar studeert Yuan (geboren in de Verenigde Staten en opgegroeid in Singapore) af aan de Nationale Balletacademie. Zijn droom voor de toekomst laat zich na deze bijzondere ervaring raden: “Ik zou het liefst óf bij de Junior Company van Het Nationale Ballet een plek bemachtigen, óf bij The National Ballet of Canada. Ik voel ze zowel in Amsterdam als in Toronto heel erg thuis.”

Delen