Nieuwbouw Nationale Ballet op schema, hoogste punt bouw bereikt

Gepubliceerd op

Op donderdag 8 december a.s. wordt met een speciale bijeenkomst voor NBA-leerlingen, -studenten en -medewerkers, collega’s van de Academie voor Theater en Dans, sponsoren en overige betrokkenen gevierd dat het hoogste punt van de nieuwbouw van de Nationale Balletacademie inmiddels is bereikt. De bouw loopt tot op heden volgens schema, dus het streven blijft om met ingang van het studiejaar 2023/2024 te verhuizen naar het volledig nieuwe pand aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel. Hierdoor zullen vanaf dat moment – voor het eerst sinds lange tijd – alle lessen van de pre-NBA, vooropleiding én hbo op één locatie plaatsvinden. Zakelijk leider René Vlemmix: “Dit prachtig geoutilleerde danscentrum geeft de Nationale Balletacademie ook internationaal gezien een nog duidelijker eigen gezicht.”

In het door PPHP Mollink Soeters ontworpen gebouw komen onder meer zeven balletstudio’s, waarvan er een ook kan worden ingezet als grote voorstellingsruimte, en verder onder meer leslokalen voor regulier en theoretisch onderwijs, rustruimtes en kantoren. René Vlemmix: “We krijgen meer faciliteiten en ook letterlijk meer ruimte, waardoor we als academie verder kunnen groeien.”

Maatschappelijke impact
Naast de bestaande activiteiten betekent dit, aldus Vlemmix, ook dat er meer ingespeeld kan worden op maatschappelijke ontwikkelingen. “Het is belangrijk om te reflecteren op onze positie in de maatschappij, en om te kijken hoe wij als opleiding op dat punt een grotere bijdrage kunnen leveren. Onder meer door nieuwe doelgroepen de mogelijkheid te bieden om met ballet in aanraking te komen.” Ook zijn er plannen om in de nabije toekomst bijvoorbeeld danssymposia te organiseren. Vlemmix: “We willen dat het nieuwe gebouw zich ontwikkelt tot een florerend dans- en expertisecentrum dat er nationaal en internationaal toe doet, en wanneer je er straks binnen bent, moet je dat ook écht kunnen voelen.”

Campagne
Begin volgend jaar – het jaar waarin de Nationale Balletacademie 35 jaar bestaat – wordt onder meer een crowdfundingsactie gestart om de voltooiing van de inrichting van het nieuwe pand mogelijk te maken. Meer informatie hierover wordt in de eerstvolgende editie van deze nieuwsbrief gepubliceerd.

Delen