Collegevoorzitter Bert Verveld ontvangt koninklijke onderscheiding bij afscheid AHK

Bert Verveld ontvangt de koninklijke onderscheiding van locoburgermeester Touria Meliani | Foto: Jonathan Andrew

Gepubliceerd op

Bert Verveld heeft bij zijn afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) op donderdag 23 februari een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. Bert Verveld is gelauwerd voor zijn niet-aflatende inzet voor de kansen voor jonge mensen in de maatschappij, de versterking van de positie van vrouwen in het hoger onderwijs en zijn voortrekkersrol in de verdere professionalisering van praktijkgericht onderzoek in het hoger (kunst)onderwijs.

Met het afscheid van Bert Verveld komt er een einde aan een periode van acht jaar waarin hij het boegbeeld was van de AHK. Tevens sluit hij hiermee een omvangrijke carrière van ruim 40 jaar in het hoger onderwijs af, waarin hij onder andere jarenlang als algemeen directeur bij de Rijksuniversiteit Groningen werkte en vooraanstaande posities bekleedde in nationale en internationale netwerken in het hoger onderwijs. Tijdens het officiële afscheid werd hij door de sprekers geroemd als een verbinder, een aanjager en een toegankelijk bestuurder, die met een blik op de toekomst en oog voor de mensen de ambities van organisaties weet te realiseren.

Het afscheidsprogramma begon met het symposium ‘Doorwerken’, waarin de doorwerking (impact, transformatieve kracht) van praktijkgericht (artistiek) onderzoek centraal stond. Dit was een van Bert Vervelds speerpunten tijdens zijn periode als collegevoorzitter van de AHK. In dit symposium presenteerden de lectoraten van de AHK op interactieve wijze voorbeelden van wat doorwerking betekent in hun onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Hun presentaties werden voorafgegaan door een keynote van Omar Ferwati van het in Londen gevestigde, maatschappelijk geëngageerde onderzoekscollectief Forensic Architecture.

Al is Bert Vervelds actieve bestuurscarrière hiermee geëindigd, hij zal na dit afscheid niet stil blijven zitten. De titel van het symposium kan daarom – met een knipoog – dubbel worden opgevat.

Delen