Circulair ontwerpen vraagt om toleranties

Gepubliceerd op

Van 18 maart tot en met 25 maart 2023 hebben -binnen het Europese Erasmusprogramma Crafting Circularity- 40 studenten van 5 architectuurscholen uit Nederland, België, Liechtenstein, Griekenland en Noorwegen gewerkt aan circulair-architectonische interventies in het historische polderlandschap rondom het ‘Fort bij Aalsmeer’. De workshop ‘Circular Tolerance’ is georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

De ontwerpen zijn gemaakt van bouwmaterialen die zijn gevonden op 2e-hands verkoopsites. Het bijzondere aan deze workshop is dat het ‘andersom ontwerpen’ is. De -soms banale-bouwelementen (hek, roostervloer, balk, trapleuning, raamkozijn, voordeur en verkeerspaal) zijn immers een gegeven. Gedurende de week bleek het essentieel dat de studenten op allerlei manieren de nieuwe verbindingen tussen de elementen moesten zien te vinden. Het niet direct passen vraagt om een ander soort creativiteit. De te ontwerpen toleranties liggen namelijk niet alleen tussen de elementen maar ook tussen tijd, beschikbaarheid, gebruik, interacties, handling en de samenwerking: processen die opereren vanuit voortschrijdend inzicht. Het uiteindelijke verbindende detail is zo op meerdere manieren de sleutel tussen alle belangen in een ontwerpproces. Naast mooie ontwerpen is er zo ook aan nieuwe ontwerpmethoden gesleuteld. Methodes die hard nodig voor het circulaire ontwerpen en het ‘alles is mogelijk’ een andere dimensie geven.

Zaterdag 25 maart om 15:00 presenteren de studenten de circulaire ontwerpen in de Makerspace op het Marineterrein, Kattenburgerstraat 5 gebouw 27N. De workshop zal een vervolg krijgen in een bouwende samenwerking met maakonderwijs in de Haarlemmermeer, in samenwerking met gemeente, scholen en marktpartijen.


Opleidingen:
Academie van Bouwkunst Amsterdam.
Universiteit van Liechtenstein.
NTNU Trondheim, Noorwegen.
Universiteit van Antwerpen, België.
Universiteit van Thessaly, Griekenland.

Overige bijdragen:
Podium voor Architectuur, Haarlemmermeer.
Boer Bos, Aalsmeer.
Vlasman, Circulair Slopen, Alphen aan de Rijn.

Voor meer informatie:
Jeroen van Mechelen
Machiel Spaan

Delen