Beurzen Dansersfonds voor Eva Bakker, Isa Vreeman en Noortje Willemse

foto: Antoinette Mooy

Gepubliceerd op

Stichting Dansersfonds ’79 heeft afgelopen maand beurzen toegekend aan drie 16-jarige studenten van de Nationale Balletacademie: Eva Bakker (hbo), Isa Vreeman (NBA 6) en Noortje Willemse (NBA 7). De meisjes werden geselecteerd tijdens een openbare les – gegeven door Han Ebbelaar – waarin zij beoordeeld werden door een jury die bestond uit Alexandra Radius (samen met Han Ebbelaar oprichter van het Dansersfonds), voormalig balletsoliste Karin Schnabel en danseressen Bonnie Doets en Floor Eimers.

Het Dansersfonds – in 1979 door Radius en Ebbelaar opgericht bij hun twintigjarig dansersjubileum – organiseert jaarlijks een dergelijke openbare les, waarvoor de Nederlandse dansvakopleidingen hun beste studenten kunnen selecteren. Tijdens deze les beoordeelt de vakjury de kwaliteit en potentie van de studenten en vervolgens kent zij beurzen toe aan de grootste jonge talenten. Dit jaar gingen er drie beurzen naar studenten van het Koninklijk Conservatorium, twee beurzen naar leerlingen van de vooropleiding van Codarts Rotterdam en dus ook drie beurzen naar studenten van de Nationale Balletacademie. De acht jonge dansers ontvangen ieder een bedrag van 2.250 euro om te besteden aan hun verdere dansontwikkeling, bij voorkeur tijdens internationale opleidingen en cursussen.

Het niveau van de studenten was dit jaar uitzonderlijk hoog, zo concludeerde de jury. Ebbelaar: “We waren echt onder de indruk, alle drie de scholen hadden bijzondere talenten afgevaardigd. En het fijne was ook dat de jonge dansers zich niet alleen focusten op hun techniek, maar ook echt op waar dans qua inhoud en emotie over gaat.”

Links op de foto: Isa Vreeman, foto: Antoinette Mooy

Delen