Lectoraat Kunsteducatie werkt samen met Amsterdam Museum in Elja Kindermuseumlab

Expert-meeting Wicked Arts Assignments met de kunstenaars Yasser Ballemans, Anouschka Boswijk, Marlou Fernanda en Malou Sumah

Gepubliceerd op

In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor en door kinderen eruit? Door het volgen van lab-sessies, samen te werken aan kunstwerken, tentoonstellingen samen te stellen, en een kinderklankbordgroep en kinderdirecteur te installeren bouwen Amsterdamse kinderen mee aan hun eigen kindermuseum.

De kunstopdrachten die de kinderen krijgen volgen de methodiek van Wicked Arts Assignments van lectoren Melissa Bremmer en Emiel Heijnen (Lectoraat Kunsteducatie) en sluiten aan bij beeldende kunst, performance, theater, muziek, dans en design, maar belangrijker nog: ze stimuleren interdisciplinariteit. Zij weerspiegelen thema's, werkwijzen en concepten uit de hedendaagse kunst en bieden mogelijkheden voor kinderen om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld. Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken.

De eerste labsessies
In de zomer van 2023 - 28 augustus t/m 1 september - start het project met labsessies in de stadsdelen West, Nieuw-West, Noord en Oost. De lab-sessies worden gehouden bij culturele instellingen in de stadsdelen zelf. Kinderen bezoeken het Amsterdam Museum en werken aan een gezamenlijk kunstwerk onder leiding van een kunstenaar.

Meedoen?
Kinderen kunnen tot 14 augustus 2023 worden aangemeld. Voor elk stadsdeel geldt een maximum aantal van 30 kinderen. Aanmelden kan via dit formulier.

Lees meer over het Amsterdam Museum

Het Elja Kindermuseumlab wordt mogelijk gemaakt door de ELJA FOUNDATION.

Delen