Nieuwbouw Nationale Balletacademie aan de Nicolaas Tetterodestraat opgeleverd

Gepubliceerd op

Dinsdag 4 juli j.l. is de nieuwbouw voor de Nationale Balletacademie (NBA) aan de Nicolaas Tetterodestraat 13 in Amsterdam opgeleverd. We plannen nu om het nieuwe schooljaar op onze nieuwe locatie te beginnen. Een geweldige mijlpaal, want wat lang een stip op de horizon was, wordt nu werkelijkheid.

Het nieuwe gebouw is belangrijk voor zowel de ontwikkeling van onze leerlingen en studenten als voor de ontwikkeling van de academie zelf. In tegenstelling tot de huidige situatie heeft de Nationale Balletacademie in het nieuwe schoolgebouw alle leerlingen en studenten onder één dak. Jonge leerlingen kunnen leren van de oudere studenten, ze zullen gemotiveerd raken door de interactie met hun oudere peers, en kunnen letterlijk hun toekomst voor zich zien en voelen door samen één gebouw te delen.

Het gebouw biedt ons ook de mogelijkheid om meer naar buiten te treden, letterlijk de deuren open te zetten. Zo zullen we jaarlijks de Amsterdam International Summer School in eigen huis organiseren, waarbij ruim tweehonderd internationale studenten hun weg naar Amsterdam vinden om deel te nemen aan een intensief programma.

Daarnaast zullen we een nieuw programma voor niet-professionele dansers initiëren: Studio NBA, een ballet-community die een brede basislaag onder onze school legt: dit initiatief geeft ons een sociale functie in de wijk en in Amsterdam, het biedt extra mogelijkheden voor scouting en instroom, het biedt voeding voor (toekomstig) balletpubliek, het versterkt het (unieke) balletprofiel van onze school en het nieuwe gebouw kan uitgroeien tot een centre of dance voor ballet op elk niveau.

En bovenal wil de Nationale Balletacademie als centre of dance vooroplopen in het voeren van inhoudelijke gesprekken over de toekomst van ballet, de ontwikkelingen in het onderwijs en de uitdagingen die (inter)nationaal zichtbaar zijn. Het is belangrijk deze gezamenlijke visie nationaal (en regionaal) te ontwikkelen en uit te dragen vanuit een gebouw dat eenheid en een duidelijk profiel als (inter)nationaal danscentrum uitstraalt.

De officiële opening van het gebouw vindt plaats in het voorjaar van 2024.

Delen