Mechtild van den Hombergh benoemd tot interim-directeur Academie voor Theater en Dans

Gepubliceerd op

Het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft Mechtild van den Hombergh benoemd tot interim-directeur van de Academie voor Theater en Dans. Samen met adjunct-directeur Anthony Heidweiller vormt zij vanaf 11 september de tweehoofdige directie van de academie.

Mechtild van den Hombergh heeft een grote staat van dienst in het bestuur en management van maatschappelijke en (semi)publieke organisaties. Ze vervult sinds 2008 tal van (interim-) managementfuncties bij vooraanstaande instellingen, variërend van het Humanistisch Verbond tot het Prins Claus Fonds. Ook het kunstonderwijs is haar niet onbekend: van 2018 tot en met 2020 was ze interim-lid van het college van bestuur van de Design Academy Eindhoven. Afgelopen jaar was ze interim directeur van het museum het Schoenenkwartier in Waalwijk. Voor 2008 was ze onder andere directeur-bestuurder bij Stichting DOEN en plaatsvervangend directeur en lid van de Raad van Bestuur van Cordaid.


Uitbreiding directie
Met de komst van Mechtild van den Hombergh wordt de directie van de Academie voor Theater en Dans (ATD) uitgebreid naar twee personen. Het college van bestuur van de AHK heeft hiertoe besloten omdat de ATD een complexe academie is, met zestien opleidingen op verschillende niveaus (bachelor, master en Associate Degree), verdeeld over drie domeinen (Theater, Dans, DAS Graduate School). Dit brengt vraagstukken met zich mee over de formele lijnen binnen de academie, over hoe optimaal samen te werken en over de identiteit van de academie in een sterk veranderend cultureel landschap. Samen met Anthony Heidweiller zal Mechtild van den Hombergh de koers van de academie voor de komende jaren uitzetten en met de organisatie werken aan een structuur en cultuur waarin alle docenten, medewerkers en studenten kunnen floreren. Ook zal zij, met de ATD-gemeenschap, een profiel ontwikkelen voor een definitieve algemeen directeur voor de Academie voor Theater en Dans.

Annet Lekkerkerker, voorzitter van het college van bestuur van de AHK, is verheugd over de komst van Mechtild van den Hombergh: “Mechtild brengt een schat aan managementervaring mee die van grote waarde zal zijn voor de Academie voor Theater en Dans. Haar persoonlijkheid en haar kennis van publieke en maatschappelijke sectoren én van het kunstonderwijs maken van haar de interim-directeur naar wie we op zoek zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij samen met Anthony Heidweiller een sterk directieteam vormt dat op een inspirerende manier leiding zal geven aan de academie.”

Mechtild van den Hombergh reageert op haar benoeming: “Ik kijk ernaar uit om samen met Anthony Heidweiller en alle medewerkers van de Academie voor Theater en Dans te bouwen aan een toekomstbestendige academie. Een academie waarin iedereen met plezier (samen)werkt, waarin we van elkaar leren en bovenal waarin we de studenten het hoogwaardige onderwijs bieden dat ze verdienen.”

Delen