Anna Gasco benoemd tot hoofd Stedenbouw

Gepubliceerd op

Anna Gasco is door de Academie van Bouwkunst Amsterdam benoemd tot hoofd van de masteropleiding Stedenbouw. Zij volgt per 1 september Markus Appenzeller op, die de functie na een periode van zes jaar aan haar zal overdragen. De Academie van Bouwkunst is zeer verheugd over haar komst. Anna Gasco zal op 5 oktober haar intreerede uitspreken op de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Anna is opgeleid als architect in Brussel en Venetië. Ze behaalde haar Master in Urban Design aan The Bartlett UCL in Londen en haar PhD aan de ETH-Zürich. Als architect en stedenbouwkundige heeft ze inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in praktijk, onderzoek en het onderwijs.

Toegewijd aan het cultiveren van synergie tussen professionele en academische werelden, richtte ze haar Studio of Urban Planning and Living Architecture op in Singapore in 2018 - en is sinds 2022 gevestigd in Amsterdam. Studio UPLA is een praktijk gewijd aan ontwerp, onderzoek en onderwijs, ondersteund door het spin-off programma van het multidisciplinaire ETH-Future Cities Laboratory (FCL). Anna's onderwijservaring omvat o.a. een gast-faculteitsaanstelling als Design Critic aan Harvard GSD, een adjunct-assistentschap aan de Nationale Universiteit van Singapore en onderwijs aan de ETH-Zürich. Ze heeft ook lezingen gegeven aan The Bartlett UCL en voor overheidsinstellingen in Singapore.

In haar functie als Associate bij KCAP Architects&Planners beheert zij momenteel internationale projecten op meerdere schaalniveaus voor zowel private en publieke opdrachtgevers. Met haar holistische benadering van ontwerpen werkte ze van 2011 tot 2019 als senior onderzoeker en projectcoördinator bij FCL. Ze is een van de hoofdauteursvan de monografie 'The Grand Projet' (nai010, 2019), 'The SIJORI Cross-Border Region' (ISEAS, 2016), en de auteur van het binnenkort te verschijnen 'The Airport, an Urban Territory' (NUS Press, 2024). Haar werk is tentoongesteld op de Bi-City Biennale of Urbanism and Architecture in Hong Kong/Shenzhen, de Boston Society of Architects, Aedes Berlin en de Singapore Urban Redevelopment Authority (URA).

Zelf zegt Gasco over haar benoeming: "Dit zijn spannende tijden voor het stedenbouwkundig beroep en het onderwijs, waarin we nieuwe manieren moeten vinden om samen te werken om ecologieën van steden en natuur te verbinden. Mijn visie op stedenbouw is gebaseerd op een holistisch begrip van ruimte; een nauw verband tussen de gebouwde omgeving en haar levende systemen (bodem, water, klimaat, enz.) en hoe deze met elkaar in verband staan om een specifieke plek vorm te geven. Omdat we niet langer gefragmenteerde antwoorden kunnen bieden, is voor de stedenbouw een belangrijke rol weggelegd: alle actoren begeleiden naar een gemeenschappelijke visie. Ik kijk ernaar uit om het stedenbouwkundig onderwijs te blijven betrekken bij praktijk- en onderzoeksmatig werk, waarbij ik zoek naar interdisciplinaire samenwerking om aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam een pedagogisch programma te ontwikkelen dat de uitdagingen van onze verstedelijkte wereld weerspiegelt. "

Delen