Interview met studenten over hun tijd bij Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: helpen met een verkennend onderzoek over sekswerkers, klussers en erfgoed

Gepubliceerd op

Met ingang van het nieuwe schooljaar, blikken we terug naar vorig schooljaar. Een groep tweedejaars studenten liep tijdens de OE20 “Take Over” stage bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hidde en Willem hebben we geïnterviewd over hun tijd in het museum, waar ze conservator Hans Piena ondersteunde in een verkennend onderzoek naar klussers en sekswerkers. Deze beroepsgroepen hebben vaak geen plek in musea terwijl ze essentieel voor de maatschappij zijn. Op sekswerkers heerst namelijk al sinds de mensheugenis een taboe en klussers zijn nagenoeg niet zichtbaar, daarom is het van belang dat deze groep een stem krijgt en dat hun verhalen wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.

 

Vraag: Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Hidde: “Eigenlijk ben ik niet zo van musea, maar het Openluchtmuseum vind ik leuk. Daarom is dit mijn eerste keuze geweest. Ook vind ik het fijn dat het dicht bij mijn ouders is, dan kan ik ze vaak bezoeken.” Willem: “Dit was mijn derde keuze, maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik voor dit museum ben ingedeeld. De opdracht en de omgeving van het museum zijn heel leuk. Je voelt hier de nostalgie.” 

 

Vraag: Waarom de tweedeling tussen klussers en sekswerkers, is er ook een overlap?

Hidde: “Deze mensen zijn vaak ‘vergeten’ in musea collectie, terwijl het twee hele belangrijke beroepen zijn. Het Openluchtmuseum is een museum voor het alledaagse, waar dit ook een plek moet krijgen. Het gaat namelijk over het leven van de normale mens, waar zowel klusjesmannen als sekswerkers een rol in spelen. Ze hebben ook beide een overlap, vaak gaan deze beroepen gepaard met zwart geld en illegaliteit.”

 

Vraag: Wat vinden jullie leuk aan dit project?

Hidde: “We hebben een aantal sekswerkers ontmoet voor dit project tijdens een tentoonstelling. Ik had nooit gedacht dat ik met hen in contact zou komen, als je mij een maand geleden had verteld dat dit zou gebeuren, had ik wel raar opgekeken.” Willem: “Ik vind het heel bijzonder dat we een kijkje van zo dichtbij in een museum en bij de beroepen mogen nemen.”

 

Vraag: Wat is leuk voor medestudenten om te weten?

Hidde:  “Op een gegeven moment heb je niet meer door dat je bezig bent met beroepen die vergeten zijn of waar een taboe op heerst, maar als je het hebt over dit met de medemens kom je erachter. Iets wordt heel snel normaal als je er dagelijks mee bezig bent. Wat interessant is als het gaat over werken in taboesfeer met cultureel erfgoed.”

Op de hoogte blijven van wat er speelt op de Reinwardt Academie? Volg ons dan op Instagram.

Delen