Mounir Samuel is gasttrainer bij de AHK Circles Diversity & Inclusion

Gepubliceerd op

Het zijn roerige en constructieve tijden rond het thema diversiteit en inclusie, ook op de AHK. Wat zijn de noodzakelijke gesprekken die we nu met elkaar willen of zouden moeten voeren? En hoe blijven we met elkaar in gesprek, ook als het ongemakkelijk wordt?

Media persoonlijkheid Mounir Samuel is de absolute inspirator en motivator als het gaat over aandacht voor het ongemakkelijk maar oh zo noodzakelijke gesprek. Wij zijn dan ook vereerd dat Mounir de komende twee edities van de AHK Circles vormgeeft en begeleidt. Hij neemt ons mee op ontdekkingstocht met sociale experimenten, interventies en groepsactiviteiten om te leren hoe we écht met elkaar in gesprek kunnen gaan en blijven.

Het noodzakelijke gesprek
Mounir Samuel staat voor diversvaardigheid: “het gaat niet alleen om de gemakkelijke notie van 'diversiteit' en 'inclusie' maar om een onderwijs- en organisatiecultuur waarin iedereen all-in is. Daarbij is het belangrijk om noodzakelijke gesprekken met elkaar te leren voeren. Pas als we weten hoe met elkaarin gesprek te gaan en te blijven, kunnen we daadwerkelijk de complexe vraagstukken van deze tijd en die van de academies aangaan”.

Geconfronteerd met eigen vooroordelen
Tijdens zijn trainingen zijn medewerkers én studenten deelnemers die gezamenlijk de onderwijsinstelling vormen en (co)creëren. Iedereen moet de veiligheid én de vrijheid ervaren om hun volledige identiteit in te brengen en vooral ook de mogelijkheid krijgen die te overstijgen. Mounir voegt toe: “Taal speelt hierbij een belangrijk startpunt omdat taal een gelijkwaardig en inclusief speelveld creëert. Zodra we de spelregels hebben afgestemd, gaan we onderzoeken welke belangrijke gesprekken medewerkers en studenten van de AHK met elkaar willen voeren”.

Machtsverhoudingen en privileges
“We gaan in spelvorm verschillende gespreks- en luistertechnieken aanleren en nemen hierin in de eerste en tweede cirkelbijeenkomst machtsverhoudingen, privileges en individuele identiteiten mee. Evenals de verschillende sociale kringen waarin de deelnemers zich bewegen. Op die manier worden we allemaal geconfronteerd met onze eigen vooroordelen, aannames en bubbels. Alleen zo kunnen we echt betekenisvolle ontmoetingen faciliteren. Als een organisatie diversvaardigheid als kernwaarde heeft, heeft dit een positieve invloed op alle niveaus van de instelling. Dat maakt de AHK een echte broedplaats waar zowel medewerkers als studenten creatief en artistiek tot bloei kunnen komen," legt Mounir tot slot.

Over Mounir Samuel
Mounir Samuel is politicoloog, auteur, publicist, performance artiest, expositiemaker, trainer, presentator & cultureel ondernemer op het snijvlak van media, politiek, religie, taal, cultuur & klimaat. Zijn nieuwste boek Je mag ook niets meer zeggen, een nieuwe taal voor een nieuwe tijd verscheen dit jaar en is genomineerd voor de Taalboekenprijs 2023.

Over de AHK Circles
In 2022 en 2023 rouleren de bijeenkomsten van de AHK Circles langs de zes academies van de AHK met het vaste thema: Safety & Inclusion. Voor elke edities ontvangen wij speciale gasten en sprekers.

  • dinsdag 26 september: Necessary Conversations op de ATD - met Mounir Samuel en intermezzo van studenten van de Breitner Academie
  • dinsdag 31 oktober: The Privilege Pyramid op de Breitner Academie - met Mounir Samuel en intermezzo van studenten van het Conservatorium van Amsterdam

Programma:
Walk in: 16.45 uur
Start: 17:00-19:00 uur
Food & drinks 19.00-20.00 uur

We sluiten deze reeks van de AHK Circles af met de AHK Circles Wrap Up:

  • donderdag 30 November & vrijdag 1 December 2023 in de AHK Culture Club

Voor onze afsluitende bijeenkomst stellen we een multidisciplinaire tentoonstelling & voorstelling samen met als thema Emerging Knowledge and Practices. Studenten, medewerkers en alumni presenteren hun werk.

Voertaal is Engels

Naar de website

Delen