Regisseur Jef Van gestel over het Startproject van de Mime Opleiding in september

Gepubliceerd op

De Mime Opleiding start traditiegetrouw het studiejaar met twee Startprojecten. Een van deze projecten vindt dit jaar plaats in Studio 6.04 van Academie voor Theater en Dans. Hier presenteren de tweede-, derde- en vierdejaarsstudenten van de Mime opleiding zich eind september in een gezamenlijke voorstelling.

Het project dat we aan het vormgeven zijn vertrekt vanuit ‘joy’, ‘enjoyment’, ‘play’, 'freedom' en ‘eroticism’. En ‘eroticism’ in de betekenis van levenslust, zintuiglijkheid, creativiteit en sensatie. Een aantal blogs van Esther Perel (Why is it so hard to take a break, Eroticism in hard times en Play) resoneren bij ons.

'Play is the pleasure of being inventive, mischievous, imaginative, and trying something new. Why do we play? Because it helps us grow—and because it’s fun.' Lees de hele blog op de website van Esther Perel.

We zijn ondertussen twee weken samen bezig. We zijn vooral op zoek naar hoe je op de vloer zo veel mogelijk impulsen kan volgen, afgewisseld met momenten van samen zijn. We zoeken naar een omgeving waarin gulzig sensatie word opgewekt, waarin schaamteloosheid wordt gevierd, tederheid en schoonheid in de chaos gevonden wordt.

De mimestudenten zijn heel gedreven, gewend aan onderzoekend werken en via improvisatie materiaal maken. Waar ik erg van geniet is dat ik mezelf, binnen dit project, ook vrijheid gun. Dat ik meer een structuur ga zoeken waarbinnen de acties gebeuren. Dat vind ik spannend en bevrijdend.

We hopen dat je vervuld van levenslust de zaal uitgaat. Dat de voorstelling het lichaam als een electro-shock herinnert aan de behoefte om te kunnen en mogen spelen. Dat het een verzachten is en een middel om aan te sterken.


Over Jef Van gestel

Jef Van gestel is acteur, regisseur en tekenaar. Hij is geboren en opgegroeid in Antwerpen en woont sinds 2021 in Amsterdam.

Het theaterwerk van Jef Van gestel is als een mentale speeltuin waar de kijker in zijn associatie vrij wordt gelaten. Zijn voor¬stellingen zijn fysiek en beeldend, hebben een speels karakter, zijn gevoelig, doorspekt met absurde humor en zoeken grenzen op. Vervreem¬den¬de poëzie en een ongetemde fantasie zijn ken¬merkend voor zijn stijl. Vaak heeft zijn werk raak¬vlakken met het dadaïsme, Antonin Artaud en heden¬daagse beelden¬de kunst. Inhoudelijk is hij gefascineerd door enerzijds de kwetsbare mens, de mens die naïef en kinder¬lijk is en daardoor ontroert in zijn liefde en falen. En anderzijds de creatieve mens die op zoek is naar ultieme vrijheid en die zijn obscure kanten durft te onder¬zoeken. Meestal vertrekkende van een thematisch concept of een vormidee creëert hij voorstellingen from scratch
https://jefvangestel.com/

Delen