Top Naeff Prijs 2023 voor Thibaud Dooms, André Veltkamp Beurs gaat naar Kirsty Baker, Henny Kamerman Dansersprijs voor Tim Vervenne

Prijswinnaars, directie, jury- en commissieleden, bestuursleden ATD Fonds, presentator, fotografie: Nellie de Boer

Gepubliceerd op

Op maandag 25 september om 17:30 uur zijn in de hal van de Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3 in Amsterdam de Top Naeff Prijs, de André Veltkamp Beurs en de Henny Kamerman Dansersprijs uitgereikt.

  • De Top Naeff Prijs 2023 is dit jaar uitgereikt aan Thibaud Dooms, afgestudeerd aan deAmsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA). 
  • De André Veltkamp Beurs 2023 gaat naar de afstudeervoorstelling Baseline Babbling van Kirsty Baker afgestudeerd aan de Mime Opleiding. 
  • De Henny Kamerman Dansersprijs 2023 is uitgereikt aan Tim Vervenne, afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans. 

De presentator van de avond is Elise Richards tweedejaarsstudent aan de opleiding Expanded Contemporary Dance.

De jury van de Top Naeff Prijs over prijswinnaar Thibaud Dooms:
Thibaud Dooms geeft zijn personages op een vrijgevochten manier vorm en put daarbij gelijktijdig uit de uitvergroting, persoonlijke verbondenheid, humor en pijn. Als toeschouwer meen je te weten wat je krijgt, maar gaandeweg het spel gaan er, hoe klein soms ook, verrassende luikjes open. Dat zijn de momenten waarop je wordt geraakt en verder in de vertelling wordt getrokken. Ongeacht het genre van cabaret of tragedie of het medium als theater of film.

Top Naeff Prijs juryleden: Jeroen de Beer (directie-assistent ATD), Sabrina van Halderen (speldocent en actrice), Lois Maat (planning en budget ATD), Christiaan Mooij (artistiek coördinator Meervaart en Regisseur), Santino Slootweg (alumnus Mime opleiding).

Download het volledige juryrapport

De André Veltkamp Beurs commissie over Baseline Babbling van Kirsty Baker:
‘Baseline Babbling van Kirsty Baker is een genereuze voorstelling die vrolijk en licht onderzoekt hoe publiek en entertainer elkaar nodig hebben. Baker zet haar improvisatietechnieken en komisch talent in voor een buitengewoon vermakelijke studie naar hoe samen te zijn in onzekerheid. Ze ontwikkelde een slimme en tegendraadse vorm, die niet alleen een ontsnapping biedt aan sociale verwachtingen, maar ook een alternatief: een weg naar gevoeligheid, plezier en een kopje thee.’ 

André Veltkamp Beurs commissieleden: Floortje Bakkeren, Inge Koks, Gemma van Kruijsbergen, Frank Noorland, Flavia Pinheiro, Dorothea Sinnema.

Download het volledige juryrapport

De jury van de Henny Kamerman Dansersprijs over Tim Vervenne: 
Tim Vervenne durft zich met zijn solo Voices kwetsbaar op te stellen naar zijn publiek. Hij opent mede door zijn dans belangrijke maatschappelijke thema’s over onder andere innerlijke stemmen, depressiviteit en de burn-out mentaliteit. Ook buiten de dans gaat Tim het gesprek aan met zijn publiek en is hij voornemens om nieuwe projecten op te zetten met (non-)professionele dansers, rond het thema mentale gezondheid.
De Henny Kamerman jury ziet in Tim een dansdocent die zich breed wil inzetten voor de maatschappij en dat ondersteunen wij graag door middel van onze beurs.

Henny Kamerman Danserprijs juryleden: Honey Eavis, Dalton Jansen, Jimat Pelupessy, Wendy Tadrous-Paulusma.

Oudste theaterstudentenprijs

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De prijs wordt uitgereikt door Sia Cyrroes, prijswinnaars uit 2022. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) of de Mime Opleiding. De winnaar ontvangt een vrij te besteden bedrag van € 1.000.

Prijs voor uitblinkende afstudeerproductie
De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De prijs wordt uitgereikt door Flavia Pinheiro, prijswinnaar uit 2022. De beurs is bestemd voor een eindvoorstelling die een tweede leven verdient na de Academie. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling.

Dansersprijs voor meest opvallen de danser 
Het ATD-fonds reikt dit jaar voor de tweede keer Henny Kamerman Dansersprijs uit, de prijs voor de meest innovatieve danser/maker van het afgelopen studiejaar. Jurylid Honey Eavis reikt de prijs uit. De prijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren ’80 tot 2002 de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans opleiding (later genoemd UC/JMD) opbouwde en leidde. De winnaar ontvangt een vrij te besteden bedrag van € 1.000.

Over het ATD Fonds
Het ATD Fonds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dat doet het fonds door het uitreiken van prijzen en het verlenen van bijdragen. En dat is hard nodig. Anna Drijver is voorzitter van het fonds.

Bijdragen? 
Iedereen kan bijdragen aan het ATD Fonds en dat is hard nodig!
Ga naar
www.atdfonds.nl voor meer informatie. 

Thibaud Dooms, Tim Vervenne, Kirsty Baker, fotografie: Nellie de Boer

Presentator Elise Richards, Kirsty Baker, fotografie: Nellie de Boer

Delen