AHK ondertekent intentieverklaring VN-verdrag voor inclusiever onderwijs

David van Traa (tweede van links, vicevoorzitter college van bestuur AHK), heeft met de collega-bestuurders van de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool IPABO en ROC van Amsterdam-Flevoland de intentieverklaring ondertekend.

Gepubliceerd op

Op dinsdag 3 oktober, Diversity Day, ondertekende de AHK de intentieverklaring VN-verdrag voor inclusiever onderwijs. Hiermee spreekt de AHK uit een inclusieve onderwijsinstelling te willen zijn, waar elke student op voet van gelijkheid met andere studenten aan het onderwijs deelneemt en elke student ongeacht achtergrond zich welkom en geaccepteerd voelt.

Tijdens een speciale bijeenkomst op de Hogeschool van Amsterdam zette vicevoorzitter van het college van bestuur David van Traa zijn handtekening namens de AHK. Ook de Hogeschool van Amsterdam, hogeschool IPABO en het ROC van Amsterdam-Flevoland ondertekenden de intentieverklaring. De ondertekening werd geïnitieerd door ECIO, het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs.

Ruim een derde van de studenten studeert met een beperking
Ruim een derde van studenten in het hoger onderwijs volgt een opleiding met een mentale of fysieke beperking. Hiervan wordt 39% belemmerd in hun studie. Bij het kunstonderwijs speelt dit, door de vaak fysieke vorm die het onderwijs kenmerkt (denk aan dans, musiceren of het maken van beeldend werk), des te meer. Tegelijkertijd is door de kleine groepsgroottes en individuele leertrajecten ook veel maatwerk mogelijk. De AHK spant zich in om al haar opleidingen toegankelijk te maken voor studenten met een beperking, zodat al het talent gerepresenteerd wordt en een kans heeft in het kunstonderwijs.

Commitment aan het VN-verdrag voor mensen met een handicap
Nederland heeft in 2016 het VN-verdrag voor mensen met een handicap, dat onder meer oproept tot inclusief onderwijs, omarmd. Om te laten zien dat hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen hier gehoor aan geven, kunnen zij de speciale intentieverklaring ondertekenen die is opgesteld door ECIO. Alle ondertekenaars krijgen toegang tot een landelijke werkgroep waarin onderwijsinstellingen ervaringen kunnen delen. ECIO ondersteunt alle ondertekenaars met kennis over implementatie van het verdrag, zodat de ondertekening in praktijk wordt gebracht.

Gezamenlijke focus: optimaal studiesucces voor álle studenten

De gezamenlijke ondertekening onderstreept de nauwe samenwerking tussen en met mbo- en hoger onderwijsinstellingen op zowel landelijk als regionaal niveau. Een krachtenbundeling voor inclusieve instroom naar hoger onderwijs, om niet opnieuw het wiel te hoeven uitvinden maar te kunnen voortbouwen op bestaande initiatieven voor optimale doorstroom.

Delen