Ensemble Black Pencil winnaar Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023

Gepubliceerd op

Nieuw Geneco heeft op 8 september tijdens de Gaudeamus Muziekweek de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023 uitgereikt aan Ensemble Black Pencil en festival November Music voor hun tomeloze inzet voor en betrokkenheid bij een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek. Twee hoofdvakdocenten van het CvA, blokfluitist Jorge Isaac en panfluitist Matthijs Koene, maken deel uit van Ensemble Black Pencil.

'Ensemble Black Pencil onderscheidt zich door jaar in jaar uit compositieopdrachten te verstrekken voor hun bijzondere en uitdagende bezetting,' aldus het juryrapport. 'Met het project Into Space gaf Black Pencil diverse opdrachten aan onder anderen Calliope Tsoupaki, Arnoud Noordegraaf, Aart Strootman en Meriç Artaç, waarin Flevoland, Land Art en nieuwe muziek elkaar inspireren, onder het motto gedurfd nieuw land, gedurfde nieuwe composities. Naar de mening van de jury dient het project als voorbeeld van “think global, act local”.'

Componist Yannis Kyriakides: 'Het ensemble Black Pencil vroeg me een compositie te schrijven voor een unieke en spannende gelegenheid. In de achtertuin van Black Pencil – Flevoland – staan tien bijzondere landschapskunstwerken. Een van de bekendste is Observatorium van Robert Morris in Lelystad. Het ensemble vroeg me om een stuk te schrijven voor het ensemble op deze locatie. Geen gemakkelijke opzet, maar het project Into Space onder leiding van Jorge Isaac heeft productioneel, financieel en artistiek een zeer sterke indruk op me gemaakt.’

Black Pencil zet zich in voor eerlijke vergoedingen, transparante communicatie en voor meerdere uitvoeringen van gloednieuw werk in binnen- en buitenland. Daarnaast herneemt het ensemble ook met regelmaat eerder gecomponeerd werk, zodat er een herkenbaar en eigen repertoire ontstaat, voor een groot en divers publiek op een grote verscheidenheid aan podia en bijzondere locaties. Dit ensemble vervult hiermee een grote voortrekkersrol in het muziekleven.

Delen