Gedeelde eerste prijs Archiprix 2023

Foto door Fred Ernst

Gepubliceerd op

Op zaterdag 21 oktober maakte de onafhankelijke jury de winnaars bekend van de 43e editie van Archiprix Nederland. De jury, bestaande uit Janneke Bierman (architectuur), Darius Reznek (landschapsarchitectuur), Lisa van der Slot (stedenbouw), Bruno Vermeersch (interieurarchitectuur) en Johan de Walsche (theorie/onderzoek), reikte een gedeelde eerste prijs uit aan AvB alumna Justyna Chmielewska, AvB alumnus Steven van Raan, en Jacopo Zani. Een eervolle vermelding ging naar Osarieme Isokpan.

Choreographing Resilience, ontworpen door landschapsarchitect Justyna Chmielewska, is overtuigend pleidooi voor het herstel van de aanwezigheid en de ecologie van de rivier de Strzyza in Gdańsk (Polen). Het diepgaande inzicht van de ontwerper in waterstromen en waterbeheer in al zijn facetten heeft geleid tot de meest natuurlijke strategie om het waterpeil te verlagen en het stroomgebied nieuw leven in te blazen. Het perspectief van natuurlijkheid van een tegenwoordig versteende buurt stelt de bewoners in staat om deze strategie toe te passen. Het is een doelgerichte en levensvatbare aanpak en een overtuigend pleidooi voor burgeractivatie binnen een breder plan.

Tentoonstelling voor Verbeelding, ontworpen door architectect Steven van Raan creëert het ontwerp unieke perspectieven en denkwijzen die een dramatisch alternatief vormen voor gevestigde ontwerpmethoden. Een combinatie van surrealisme en associatief denken is geënsceneerd om een architectuur te bedenken die in staat is om het collectieve geheugen te activeren. De ontwerper heeft een werkelijk opmerkelijke prestatie geleverd door de complexiteit van de immense hoeveelheid collages, tekeningen en studies van het project te organiseren en zo tot architectuur te komen. In tegenstelling tot de andere winnende ontwerpen, activeert Tentoonstelling voor Verbeelding zijn ontwerper in de eerste plaats, als een volleerd vakman en een eersteklas ontwerptalent.
 

Het volledige Archiprix-juryrapport is hier te vinden.

Delen