Aminata Cairo verlaat lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten

Aminata Cairo, foto: Bob Bronshoff

Gepubliceerd op

Aminata Cairo stopt per 1 januari a.s. als lector Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten bij de AHK. Zij verlaat Nederland om zich te vestigen bij haar kinderen in de Verenigde Staten. In de afgelopen tijd heeft zij ervaren dat het leiden van een lectoraat vanaf de andere kant van de oceaan ondoenlijk is. Ook vereist de thematiek waar het lectoraat zich mee bezighoudt persoonlijke nabijheid bij mede-onderzoekers, studenten en samenwerkingspartners.

Het lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten is in augustus 2022 gestart met Aminata Cairo als lector en Rosa te Velde als associate lector. Het heeft in korte tijd een belangrijke plek verworven in de AHK, getuige onder meer de grote belangstelling voor de Inclusivity Pathway Trainings die het lectoraat verzorgt.

Aminata Cairo over haar vertrek: “In the past year and a half, associate lector Rosa te Velde, our team and I have been busy building, doing, connecting, being with people and shaking things up. We started creating knowledge that was applicable and accessible. We did good things, but ultimately it was always about the people. Social justice and diversity are not easy concepts. They are not always “gezellig” and thus it requires handholding, sitting, listening, joining, walking, being present, and more. We did that, and after a year and a half I am happy and proud of what we have accomplished.
So when I came to the decision to move back to the US in order to be closer to my three children who all live there, it was not an easy decision. Steering a team from halfway across the world with a 7 hour time difference is not doable. But more so, the subjects social justice and diversity are about people and require a hands-on approach. These topics are volatile, sensitive, ongezellig at times, but also can change at the drop of a hat. You can’t phone in social justice work, you have to be present and available. I am grateful to my partner, my team and all the wonderful people with whom I have had the opportunity to work this past year and a half. I wish my AHK family nothing but the best with the faith that Rosa, my team and I have made some first steps in making the AHK an institution where social justice and diversity are embraced as something valid.”

Het college van bestuur is Aminata dankbaar voor alle energie waarmee zij, samen met Rosa te Velde en hun team, een stevig fundament heeft gelegd voor de verdere ontwikkeling van het lectoraat. Het college zal zich in de komende weken samen met het lectoraat buigen over de invulling van het lectoraat na 1 januari. Aminata blijft vanaf 1 januari tot aan de zomer van 2024 als senior onderzoeker aan het lectoraat verbonden om haar werkzaamheden af te ronden.

Delen