Prijswinnaars KuiperCompagnons Graduation Awards 2023

Foto: Blauwe Kamer

Gepubliceerd op

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst zijn in november de winnaars bekend gemaakt van de door Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Afstudeerprijzen.

Bij de masters won Diederik Vane van de Rotterdamse Academie. De tweede prijs ging naar de Amsterdamse alumnus Kasper Neeleman voor zijn parkontwerp in een oude steengroeve bij Maastricht. De jury noemt het een klassiek landschapsproject, maar zo mooi en vaardig uitgewerkt dat het bestuurders bij wijze van spreken direct overtuigt om zo'n park aan te leggen.

Tessa Schouten - eveneens van de Academie van Bouwkunst Amsterdam - kreeg een eervolle vermelding voor haar project over het pijnlijke oorlogsverleden van het eiland Alderney. De jury noemt het een intrigerend project, dat verwarring oproept, vragen en ongemak. Door de filmische beelden blijf je ‘hangen’ zonder echt grip te krijgen op wat ze nu precies voorstelt.

De door tijdschrift Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Graduation Awards zijn dit jaar voor de zesde maal uitgereikt. De jury – voorzitter Gijs van den Boomen, DG Ruimte Marjolein Jansen en de Delftse wethouder Martina Huijsmans – zag in de afstudeerprojecten (met name de mastercategorie) twee benaderingen terug. Enerzijds afstudeerders die hun verbeeldingskracht inzetten om een bijdrage te leveren aan de ‘puzzel’ van grote opgaven en transities die we in samenhang moeten oplossen. Anderzijds afstudeerders die hun fascinatie volgens en hun verbeeldingskracht vooral inzetten om tot concrete ontwerpinterventies te komen, tot tastbare plekken ‘waar je heen zou kunnen’.

Delen