Ernst Meisner verlaat na succesvolle periode van 5 jaar de Nationale Balletacademie

foto: Jan Willem Kaldenbach

Gepubliceerd op

Ernst Meisner wordt per 1 februari adjunct-directeur talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet. Hij neemt gefaseerd afscheid van het artistiek leiderschap bij de Nationale Balletacademie van de Academie voor Theater en Dans.

Ernst Meisner is nu artistiek leider van de Nationale Balletacademie (NBA) en artistiek leider van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Zijn functie als artistiek leider van de NBA bouwt hij geleidelijk af en legt hij per 1 augustus 2024 neer. Meisner blijft naast zijn nieuwe functie bij Het Nationale Ballet ook artistiek leider van de Junior Company.

Mechtild van den Hombergh, directeur a.i. Academie voor Theater en Dans:
“Ernst heeftde afgelopen jareneen grote bijdrage geleverd aan de talentontwikkeling binnen onze Nationale Balletacademie. Vanzelfsprekend is het erg jammer dat hij zijn functie neerlegt. We zijn als academie trots dat Ernst Meisner is benoemd tot adjunct-directeur talentontwikkeling bij het gerenommeerde gezelschap Het Nationale Ballet. Een functie die Ernst op het lijf is geschreven. En gelukkig gaat hij ons ook niet helemaal verlaten omdat instroom van talentvolle dansers in zijn takenpakket valt en hij zo verbonden blijft bij het onderwijs.”

René Vlemmix, zakelijk leider Nationale Balletacademie:
“Sinds ons aantreden als tweehoofdige leiding in 2018, heeft ontwikkeling van de opleiding centraal gestaan en is er in vijf jaar veel gerealiseerd. De vooruitstrevende visie van Ernst Meisner op ballet in het algemeen en talentontwikkeling in het bijzonder was hierin leidend.

Dit heeft onder andere geleid tot de omvorming van de opleiding naar een associate degree Klassiek Ballet, die (onder andere) een betere aansluiting met het werkveld mogelijk maakt. Daarnaast is in 2022 mede op initiatief van Ernst Meisner de -in Nederland unieke- bacheloropleiding Docent Klassiek Ballet opgericht. In het kader van “Life Long Learning kunnen dansers die een vooropleiding in klassiek ballet en minimaal een associate degree als uitvoerend klassieke danser hebben, of een klassieke vooropleiding en tien jaar ervaring als professioneel balletdanser, zich ontwikkelen tot Docent Klassiek Ballet.
Ook is de Amsterdam International Summer School nieuw leven ingeblazen, en staat inmiddels in hoog aanzien. Er nemen dit jaar ca 250 internationale balletdansers aan deel. Dankzij de Company Experience Week, een nieuw initiatief van Ernst Meisner, krijgen pre-professionals van 16-19 jaar de kans om te werken met en gecoacht te worden door eerste solisten van Het Nationale Ballet.
En tot slot werd eind 2023 een langgekoesterde droom werkelijkheid: de NBA kreeg een prachtig nieuw gebouw aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel. Alle leerlingen en studenten zijn in één gebouw samengebracht; “Ons nieuwe thuis zal”, aldus Ernst Meisner, “een plek worden waar ballet op alle mogelijke manieren wordt gevierd en waar iedereen welkom is. Een plek ook waar we naar de toekomst kijken, waar we dingen uitproberen, fouten durven maken en waar we nagaan wat er nodig is om het ballet en balletonderwijs in Nederland nog meer te laten bloeien en nog meer mensen de kans te bieden om met ballet in aanraking te komen.”

Ernst Meisner:
"De afgelopen vijf jaar zijn samenwerking en verbinding de kernwoorden geweest om een nieuwe visie voor ballet onderwijs, waarin de Nationale Balletacademie een leidende rol wil nemen, te ontwikkelen.
Dagelijks heb ik veel mogen leren van onze jonge dansers. Het is dankzij hun inspiratie dat we verder hebben kunnen groeien hebben en ik ben enorm trots op alles wat zij bereiken.

Samen met zakelijk leider René Vlemmix, alle geweldige docenten en andere collega's hebben we een volgende stap kunnen zetten om ervoor te zorgen dat de NBA de nationale en internationale balletschool is die hoort bij een groot balletgezelschap als Het Nationale Ballet. De Junior Company, die dit jaar haar tiende jubileum viert, is een mooi voorbeeld van de sterke samenwerking tussen de NBA en Het Nationale Ballet.
Ik kijk ernaar uit om ook vanuit mijn nieuwe functie de band tussen school en gezelschap te blijven versterken en ballettalent in Nederland te ondersteunen in hun zoektocht naar de toekomst van onze kunstvorm waarvan we zo veel houden."
 

Over de nieuwe functie van Ernst Meisner bij Het Nationale Ballet:
Als adjunct-directeur talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet wordt Ernst Meisner onder meer verantwoordelijk voor een continue hoogwaardige instroom van talentvolle dansers en choreografen naar Het Nationale Ballet, de balletprogrammering in Studio Boekman en een sterkere profilering van talentprogramma’s als de Choreographic Academy en New Moves. Het gezelschap geeft met de creatie en invulling van deze nieuwe functie een nieuwe impuls aan het belang van talentontwikkeling van zowel balletdansers als choreografen.

Over de Nationale Balletacademie:
De Nationale Balletacademie maakt deelt uit van de Academie voor Theater en Dans. De Academie voor Theater en Dans (ATD) biedt opleidingen op bachelor- en masterniveau voor alle theater- en dansdisciplines. De ATD is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), samen met de Breitner Academie, het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie, de Reinwardt Academie en de Academie van Bouwkunst.
De Nationale Balletacademie is de enige dansopleiding in Nederland die rechtstreeks gelieerd is aan het Nationale Ballet, een van meest toonaangevende balletgezelschappen in de wereld. Op de Nationale Balletacademie volgen leerlingen een geïntegreerd programma van dans- en regulier onderwijs. Momenteel telt de school ruim 175 studenten, onder wie niet alleen heel veel jonge Nederlandse danstalenten, maar ook een groot aantal buitenlandse (gast)studenten. Sinds 2013 is meesterchoreograaf Hans van Manen beschermheer van de Nationale Balletacademie. Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, is als artistiek adviseur verbonden aan de school.

Delen