Handboek ‘Ordelijk Vergeten – het Doornroosje-scenario over het in slaap brengen van collecties’

Gepubliceerd op

Docenten en studenten van de Reinwardt Academie hebben bijgedragen aan het handboek ‘Ordelijk Vergeten – het Doornroosje-scenario over het in slaap brengen van collecties’. Dit boek kwam tot stand door een samenwerking van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is gebaseerd op een idee van Gerard Rooijakkers.  
 
Docent Gerdie Borghuis ging voor het vak implementeren met studenten aan de slag met de casus van Streekmuseum Jan Anderson en gaf hierover onder andere advies. Docent Manuela Friedrich onderzocht met studenten de meer erfgoed theoretische kant van dit project.  Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen is het levenswerk van de oprichter, die gedurende zijn leven meer dan 150.000 objecten verzamelde en organiseerde in 150 deelverzamelingen. Het Doornroosje-scenario is een bijzonder experiment waarbij, als de eigenaar niet meer voor de collectie kan zorgen, de hele verzameling voor minstens één generatie in rust wordt gebracht. De volgende generaties zijn beter in het beoordelen wat voor hen waardevol is. In plaats van selectief hoogtepunten uit de collectie te halen, wordt bewust voor gekozen om dingen te vergeten. Zo wordt collectiebeheer effectiever met tijd.
 
Benieuwd hoe je van verstoppen en collectioneren naar onthouden en nalaten kan gaan? Je kan het handboek hier https://www.erfgoedhuis-zh.nl/publicaties/handboek-ordelijk-vergeten/ bestellen.

Delen