Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet

Foto: Erwin Olaf

Gepubliceerd op

Met ingang van 1 februari jl. heeft Ernst Meisner de nieuw gecreëerde functie van adjunct-directeur talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet aanvaard. Dat betekent dat hij na vijf succesvolle jaren afscheid zal gaan nemen van de Nationale Balletacademie. De komende maanden zal hij zijn werk als artistiek leider van de opleiding gaandeweg afbouwen, en de bedoeling is dat er met ingang van seizoen 2024/2025 een opvolger voor hem zal zijn gevonden. Meisner zal in zijn nieuwe functie bij Het Nationale Ballet – waarvan het artistiek leiderschap van de Junior Company onderdeel is – overigens wel nauw betrokken blijven bij het dansonderwijs in Nederland en bij de Nationale Balletacademie in het bijzonder.

Als adjunct-directeur talentontwikkeling wordt Meisner (1982) onder meer verantwoordelijk voor een continue hoogwaardige instroom van talentvolle dansers en choreografen bij Het Nationale Ballet, voor de balletprogrammering in Studio Boekman (de nieuwe kleine zaal van Nationale Opera & Ballet) en voor een sterkere profilering van talentontwikkelprogramma’s als de Choreographic Academy en New Moves. Het Nationale Ballet geeft met de creatie en invulling van deze nieuwe functie een belangrijke extra impuls aan het belang van talentontwikkeling van zowel balletdansers als choreografen.

In reactie op zijn aangekondigde vertrek liet Meisner weten: “De afgelopen vijf jaar zijn samenwerking en verbinding de kernwoorden geweest om een nieuwe visie voor balletonderwijs, waarin de Nationale Balletacademie een leidende rol wil nemen, te ontwikkelen. Dagelijks heb ik veel mogen leren van onze jonge dansers. Het is dankzij hun inspiratie dat we verder hebben kunnen groeien hebben en ik ben enorm trots op alles wat zij bereiken. Samen met zakelijk leider René Vlemmix, alle geweldige docenten en andere collega’s hebben we een volgende stap kunnen zetten om ervoor te zorgen dat de Nationale Balletacademie de nationale en internationale balletschool is die past bij een groot, toonaangevend balletgezelschap als Het Nationale Ballet. De Junior Company, die dit jaar haar tiende jubileum viert, is een mooi voorbeeld van de sterke samenwerking tussen de academie en Het Nationale Ballet.”

“Ik kijk ernaar uit om ook vanuit mijn nieuwe functie de band tussen school en gezelschap te blijven versterken en ballettalenten in Nederland te ondersteunen in hun zoektocht naar de toekomst van de door ons allen zo geliefde kunstvorm.”

Foto: Sasha Gouliaev

Delen