Uitwisseling met Canada’s National Ballet School tijdens Holland Dance Festival

'Remembrance', Junior Company Het Nationale Ballet. Foto: Michel Schnater

Gepubliceerd op

Tijdens het negentiende Holland Dance Festival, dat nog tot en met 17 februari a.s. duurt, heeft er een uitwisseling plaatsgevonden tussen Canada’s National Ballet School en de Nationale Balletacademie. Onze AD2-studenten woonden op 24 januari jl. het openingsgala van het festival bij, dat was opgedragen aan Mavis Staines – al meer dan dertig jaar hét boegbeeld van het dansonderwijs in Canada – en waaraan studenten van ‘haar’ school met diverse choreografieën deelnamen. De dag na het gala bezochten de Canadese studenten, samen met enkele dansers van Ballethnic, ons nieuwe schoolgebouw, waar zij met onze studenten én docenten van beide opleidingen deelnamen aan een intergenerationele dansworkshop van onze, in Forsythe Technologies gespecialiseerde docent Amy Raymond.

De Junior Company van Het Nationale Ballet, die dit jaar haar tiende verjaardag viert, trad eveneens op tijdens het Holland Dance Festival. Tijdens het openingsgala in het Haagse Amare voerden de dansers van het juniorenensemble George Balanchines Valse Fantaisie uit, terwijl een gemengde cast van huidige en voormalige Junior Company-dansers Joshua Junkers succesvolle ballet Remembrance vertolkte. Op zaterdag 27 januari jl. presenteerde de Junior Company een eigen, eenmalige en exclusief voor het festival samengestelde jubileumvoorstelling. Het programma van die avond bestond naast beide hierboven genoemde werken uit Ernst Meisners Embers, de avant-première van Joseph Toonga’s Echoes of Memories en Out in the Heartland van het Portugese choreografenduo Beatriz Mira en Tiago Barreiros. Mira en Barreiros wonnen in 2022 de ‘partner award’ van Het Nationale Ballet tijdens RIDCC (Rotterdam International Duet Choreographic Competition), wat resulteerde in hun deelname aan de Choreographic Academy van het gezelschap, waarbij zij Out in the Heartland creëerden.

In de pers
“(..) de grote potentie van de dansers van Junior Company is onmiskenbaar. Het borrelt en bruist in de jonge dansers die net van de balletacademie af zijn en zich in het satellietgezelschap van Het Nationale Ballet verder kunnen ontwikkelen (..) Hun enthousiasme maakt een wat onzekere armbeweging hier en daar meer dan goed. De balletpuppy’s willen gewoon héél erg graag dat podium op om het publiek om de vinger te winden.”

Het Parool, 5 februari 2024

dansworkshop met Amy Raymond

Delen