Tzara Tristana nieuwe directeur Nederlandse Filmacademie

Gepubliceerd op

Het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Tzara Tristana per 1 augustus benoemd tot nieuwe directeur van de Nederlandse Filmacademie. Zij volgt hiermee Bart Römer op, die na ruim 12 jaar aan het roer van de Nederlandse Filmacademie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Tzara Tristana is op dit moment hoofd van de opleiding Fiction Direction aan Den Danske Filmskole (National Film School of Denmark).

Tzara Tristana heeft een Noors-Nederlandse achtergrond en studeerde filmproductie aan de London International Film School en filmregie aan de National Film School of Denmark. Ze was niet alleen werkzaam in de filmindustrie, maar ook als regisseur van verschillende theater- en operaproducties. 
Sinds 2017 is zij hoofd Fiction Direction van de National Film School of Denmark in Kopenhagen. Daar is zij verantwoordelijk voor de inhoud en dagelijkse gang van zaken van de opleiding. Ze vernieuwde het curriculum met initiatieven op het gebied van ondernemerschap en leiderschap en implementeerde meer aandacht voor samenwerking en creativiteit, zowel in het eindresultaat als in het proces. Ze zocht de samenwerking met externe partijen om speciale talentontwikkelingsprogramma’s op te zetten. Ook droeg zij bij aan het ontstaan van NORD – New Nordic Voices, een ambitieus samenwerkingsprogramma tussen de filmopleidingen in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Annet Lekkerkerker, voorzitter van het college van bestuur van de AHK, is verheugd over de benoeming: “Met Tzara Tristana krijgt de Nederlandse Filmacademie een directeur die de internationale filmwereld én het filmonderwijs door en door kent. Ze heeft in Kopenhagen laten zien met haar visie en haar gedrevenheid een toekomstgerichte opleiding neer te zetten. Wij kijken als college van bestuur uit naar een mooie samenwerking.”

Tzara Tristana reageert: “Ik ben zeer vereerd dat ik de functie van directeur van de Nederlandse Filmacademie mag aanvaarden. Mijn belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat de Filmacademie met trots in de voorhoede staat van artistieke expressie en creativiteit, door studenten in staat te stellen visionaire filmmakers te worden die de toekomst van de cinema vormgeven. Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met de hooggekwalificeerde medewerkers van de academie en de AHK, en gebruik te maken van hun expertise in ons gezamenlijke streven om het erfgoed van de filmacademie in stand te houden en te versterken.”

Delen