Afstudeerfilms Filmacademie te zien op Eye Film Player vanaf 24 mei

Gepubliceerd op

De Nederlandse Filmacademie geeft Eye Filmmuseum toegang tot alle eindexamenfilms vanaf 1958. De films worden de komende jaren opgenomen in de collectie en deels beschikbaar gesteld op streamingdienst Eye Film Player, te beginnen met tien eerste titels vanaf 24 mei. Daarna wordt maandelijks één film toegevoegd. De samenwerking wordt ook gevierd in de filmzaal van Eye, met films van Digna Sinke, Reber Dosky en Joren Molter op 20 juni.

De Filmacademie bestaat 65 jaar. Om dit te vieren krijgt Eye toegang tot alle afstudeerfilms vanaf de start in 1958; sommige daarvan zijn sinds het eindexamen niet meer vertoond. Met deze exclusieve, meerjarige samenwerking wordt een selectie van de films uit de 65-jarige geschiedenis van de Filmacademie ontsloten voor publiek: ter inspiratie voor een nieuwe lichting filmmakers en als feest der herkenning voor alumni en filmliefhebbers. Alle films worden opgenomen in de Eye-collectie, evenals titels van toekomstige lichtingen.

Aanbod Eye Film Player 
Vanaf 24 mei worden tien afstudeerfilms toegevoegd aan de Eye Film Player. Maandelijks voegt Eye één film toe. 
- Groeten uit Zonnemaire (Digna Sinke, 1972, NL) 
- Alaska (Mike van Diem, 1989, NL)
- Isabelle (Tim Oliehoek, 2001, NL)
- Winterslaap in Lukomir (Niels van Koevorden, 2010, NL)
- Lokroep (Reber Dosky, 2013, NL)
- Cargo (Marina Meijer, 2016, NL)
- In Kropsdam is iedereen gelukkig (Joren Molter, 2016, NL)
- Sisters (Daphne Lucker, 2018, NL)
- Waarom bleef je niet voor mij? (Milou Gevers, 2020, NL)
- Verlangen (Lotte Salomons, 2021, NL)

Zaalprogramma 20 juni 
De avond ‘65 jaar Filmacademie’ op 20 juni om 19.00 uur in Eye is het feestelijke startpunt van de samenwerking tussen de Nederlandse Filmacademie en Eye Film Player. Tijdens deze avond zijn drie opvallende eindexamenfilms uit de rijke geschiedenis van de academie te zien: Groeten uit Zonnemaire (Digna Sinke, 1972, NL), Lokroep (Reber Dosky, 2013, NL) en In Kropsdam is iedereen gelukkig (2016, Joren Molter, NL). De makers zijn bij de voorstelling aanwezig voor een Q&A. De presentatie is in handen van producent Loes Komen; zij studeerde in 2016 af aan de Filmacademie, met onder andere Grijs is ook een kleur (regie Marit Weerheijm).

VPRO Cinema Extra 
Samen met de Filmacademie maakte VPRO Cinema een selectie van het werk van vijf afgestudeerde regisseurs, die in interviews aan het woord komen. De aflevering van VPRO Cinema Extra zijn vanaf het najaar te zien op NPO 2 Extra via NPO Start.
 

Delen