Nationale Balletacademie krijgt driehoofdig artistiek team

Gepubliceerd op

De directie van de Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) is verheugd aan te kondigen dat de Nationale Balletacademie (NBA) vanaf schooljaar 2024-2025 gaat werken met een driehoofdig artistiek team

  • Ernst Meisner, huidig artistiek leider van de Nationale Balletacademie en adjunct-directeur talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet, blijft - in tegenstelling tot eerdere berichtgeving - eindverantwoordelijk als artistiek leider;
  • Dario Elia, huidig docent bij de NBA, wordt de nieuwe adjunct-artistiek leider van de Nationale Balletacademie;
  • Mthuthuzeli November, internationaal choreograaf, wordt Artistic Associate en is als externe choreograaf onderdeel van het artistieke team van de Nationale Balletacademie.

 

Verantwoordelijkheden binnen het artistiek team
Ernst Meisner houdt als artistiek leider de verantwoordelijkheid voor de missie, visie en kernwaarden van de NBA. De grote onderwijslijnen (jaarplanning, curriculum, docenten en onderwijsvernieuwing), (inter)nationale scouting en (algemene) kwaliteitsbewaking vallen onder zijn verantwoordelijkheid. 

Dario Elia staat als adjunct-artistiek leider de artistiek leider bij. Zijn verantwoordelijkheid bestaat uit dagelijkse onderwijszaken, de aansturing van het docententeam, in- en externe overleggen en externe representatie. Hij zal nauw samenwerken met de artistieke staf om het onderwijs van de klassieke balletsyllabus van de Nationale Balletacademie verder te versterken en te ontwikkelen. Naast deze taken zal hij zelf ook les blijven geven.

Mthuthuzeli November vult als Artistic Associate het artistiek team aan. Hij levert als extern choreograaf specifieke kennis en input, in aanvulling op de visie van het artistiek leidersteam. Met zijn komst wordt een impuls gegeven aan de ontwikkeling van de opleiding, de kijk op ballet in de huidige wereld en toekomst van balletonderwijs in zijn algemeen. De positie van Artistic Associate binnen het artistieke team is voor een bepaalde tijd en wordt na afloop van de vastgestelde periode opnieuw ingevuld.

René Vlemmix blijft onveranderd de zakelijke leiding van de Nationale Balletacademie op zich nemen.

 

Democratisch leiderschapsmodel
Met de driehoofdige constructie kiest de NBA voor een meer democratisch leiderschapsmodel. In internationale discussiegroepen wordt de positie van de artistiek directeur binnen een balletopleiding en de macht die daarmee bij één persoon ligt, bevraagd. De Nationale Balletacademie maakt deel uit van deze discussie en pakt de handschoen op door te gaan werken met een driehoofdig artistiek team.

Betrokkenheid en continuïteit
Met deze nieuwe organisatievorm blijft de betrokkenheid van Ernst Meisner bij de academie behouden en blijft de visie op het onderwijs voor de nabije toekomst ongewijzigd. Met name  ook op internationaal gebied is continuïteit van groot belang. Dankzij de betrokkenheid van Ernst Meisner houdt de NBA het internationale netwerk in stand en plaatst dit in samenhang en context om ook ons Nederlands talent te inspireren. De internationale scouting en vertegenwoordiging wordt op natuurlijke wijze samengevoegd: de Nationale Balletacademie, de Junior Company en Het Nationale Ballet trekken hierin samen op.

 

Over Dario Elia
De Italiaanse balletdocent Dario Elia begon met dansen op de Artedanza school in Catanzaro (Italië) en vervolgde zijn professionele balletopleiding aan Academia Teatro alla Scala in Milaan (Italië) en aan de Royal Ballet School in Londen.

Na zijn opleiding danste hij bij het Zurich Ballet in Zwitserland en bij het Teatro alla Scala (Milaan). Dario trad in 2012 in dienst bij Het Nationale Ballet en promoveerde in 2018 tot coryphée. Hij danste een groot deel van het klassieke repertoire en toerde de hele wereld rond met Het Nationale Ballet, waar hij groeps-/solo's en hoofdrollen uitvoerde. Dario danste de meeste werken van de grootste choreografen van onze tijd. Dario heeft zijn opleiding als docent in de loop der jaren ontwikkeld door verschillende scholen over de hele wereld te bezoeken en bij hen te trainen.

Dario werkte als docent aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was als repetitor verbonden aan de Junior Company van Het Nationale Ballet, waar hij balletten instudeerde en het gezelschap lesgaf. In januari 2020 is Dario bij de Nationale Balletacademie begonnen als fulltime docent.. Dario is artistiek coördinator van producties van Het Nationale Ballet waar leerlingen van de Nationale Balletacademie bij betrokken zijn. Sinds 2023 is Dario artistiek coördinator van de Summerschool van de Nationale Balletacademie. Dario heeft trainingen gevolgd op het gebied van leiderschap en management aan de Harvard Business School, de Clore Foundation en het LPC Institute. Daarnaast was hij jurylid bij vele balletcompetities en was hij representatief lid van de Nationale Balletacademie over de hele wereld.

Over Mthuthuzeli November
Mthuthuzeli November is een opzienbarende choreograaf van een nieuwe generatie uit Zuid-Afrika. Mthuthuzeli begon pas toen hij vijftien was met dansen via het outreach programma, Dance For All. Hij won een gouden medaille in de South African Ballet Competition in 2014 en danste daarna een jaar bij de Cape Dance Company.

In 2015 verbond hij zich als danser aan Ballet Black in Londen, waar hij vervolgens een jaar later ook zijn eerste ballet voor het gezelschap maakte.

Sindsdien heeft Mthuthuzeli zich snel ontwikkeld als dansmaker en maakte al werk voor Northern Ballet, Cape Dance Company, Glastonbury Festival, Zurich Ballet en in februari 2024 ging een nieuw werk voor The Royal Ballet in Londen in première. In 2020 won hij de Olivier Award voor ‘Best Dance Production’ voor zijn werk Ingoma bij Ballet Black.

Vanaf schooljaar 2024-’25 is Mthuthuzeli verbonden aan de Nationale Balletacademie als Artistic Associate. In deze nieuwe functie zullen hij  en de NBA een spannende band en ontwikkelingen met elkaar aangaan.

Met een duidelijke, eigen stem maakt Mthuthuzeli in de komende jaren werken voor de leerlingen en studenten van de NBA. Hij zal met een natuurlijk enthousiasme de klassieke dans beïnvloeden en versterken met ritmes en andere invloeden afkomstig uit Afrika. Hij biedt de leerlingen en studenten een frisse blik op wat verhalen vertellen binnen ballet betekent.

Tegelijkertijd richt hij samen met het NBA-docententeam onderwijstrajecten en projecten in waarin de samenkomst van verschillende werelden een hoofdrol speelt.

Door te werken met een choreograaf die op dit moment op veel plekken in de wereld gevraagd is, krijgen de leerlingen en studenten van de NBA een unieke mogelijkheid om direct in contact te staan met en te leren van een dansmaker die volop aan de ontwikkeling en toekomst van ballet in de wereld werkt.

Over Ernst Meisner
Ernst Meisner is per 1 februari 2024 benoemd tot adjunct-directeur talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet. Hij is choreograaf en is sinds de oprichting in 2013, artistiek leider van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Daarnaast is hij sinds 2018 artistiek leider van de Nationale Balletacademie. 

Meisner volgde zijn dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en hij danste bij The Royal Ballet en Het Nationale Ballet. Hij creëerde meerdere choreografieën voor Het Nationale Ballet en de Junior Company, waaronder een aantal speciale projecten als Het Nationale Canta Ballet (2012) en de kleutervoorstelling De kleine grote kist (2011). Samen met Marco Gerris van ISH Dance Collective creëerde hij tevens de veelgeprezen ‘hiphop meets ballet’-producties Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast (2015) GRIMM (2018) en Dorian (2023). 

In 2021 werd Meisner onderscheiden met de ‘Speciale Prijs’ van Dansersfonds ’79 voor zijn grote bijdrage aan de talentontwikkeling binnen de academische dans.

Over de Nationale Balletacademie
De Nationale Balletacademie maakt deelt uit van de Academie voor Theater en Dans (ATD). De ATD biedt opleidingen op bachelor- en masterniveau voor alle theater- en dansdisciplines. De ATD is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), samen met de Breitner Academie, het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie, de Reinwardt Academie en de Academie van Bouwkunst. 

De Nationale Balletacademie is de enige dansopleiding in Nederland die rechtstreeks gelieerd is aan Het Nationale Ballet, een van meest toonaangevende balletgezelschappen in de wereld. Op de Nationale Balletacademie volgen leerlingen een geïntegreerd programma van dans- en regulier onderwijs. Naast de vooropleiding biedt de NBA een Associate Degree opleiding Klassiek Ballet en Bachelor opleiding Docent Klassiek Ballet. Momenteel telt de school ruim 175 studenten, onder wie niet alleen veel jonge Nederlandse danstalenten, maar ook een groot aantal buitenlandse (gast)studenten. Sinds 2013 is meesterchoreograaf Hans van Manen beschermheer van de Nationale Balletacademie. Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, is als artistiek adviseur verbonden aan de school.

Ernst Meisner, fotograaf: Erwin Olaf

Dario Elia, fotograaf: Nicoló Muraca

Mthuthuzeli November, fotograaf: Helena Fegura

Delen