De AHK en ArtEZ ontvangen samen de Nederlandse Onderwijspremie 2024

Gepubliceerd op

Voor het project LEREN MAKEN DELEN: een digitale leeromgeving voor onderwijsvernieuwing ontvangen zij 800.000 euro.

Docenten en studenten hebben behoefte aan een digitale leeromgeving die goed past bij hun onderwijs. In een samenleving waar iedereen van elkaar leert, is een open onderwijsomgeving een goed antwoord. Deze omgeving, ontwikkeld met Leerpodium, past bij de ideeën van het kunstonderwijs. In 2018 begonnen twee opleidingen met projecten om onderwijs beter en flexibeler te maken. Hieruit bleek dat studenten en docenten vooral leren door hun werk te delen, samen de digitale ruimte te maken en samen te werken aan onderwerpen. Dit leidde tot een open leeromgeving in Wordpress, waarin iedereen mee kan doen en leren belangrijk is.

Er is een goede samenwerking tussen AHK en ArtEZ voor onderwijsontwikkeling. Nu werken 11 academies, 46 leergemeenschappen, 4.605 studenten, 1.574 docenten en 62 alumni samen. Binnen dit netwerk maken opleidingen processen en toepassingen zoals teambuilding, docent- en studentontwikkeling, feedback en portfolio’s, die passen bij hun eigen onderwijsvisie. Opleidingen gebruiken elkaars ideeën en bouwen daarop verder, met Leerpodium als centrale spil. Deze manier van werken, ondersteund door samenwerken en verschillende evaluaties, blijkt waardevol en dient als voorbeeld voor andere opleidingen.

Lees meer over het project LEREN MAKEN DELEN: een digitale leeromgeving voor onderwijsvernieuwing

Lees meer over de Nederlandse Onderwijspremie en ontdek wie er nog meer heeft gewonnen

Fotografie: Melvin Tas (Frisse Focus)

Delen