Bezoek aan Theatercollectie in het depot IWO in Amsterdam Zuid-Oost

Naamlijst van de Tooneelschool

Gepubliceerd op

Op vrijdag 22 november organiseerde de Bibliotheek Academie voor Theater en Dans voor de medewerkers een rondleiding Theatercollectie in het depot IWO in Amsterdam Zuid-Oost. De collectie valt onder de hoed van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Bijzondere Collecties Allard Pierson Museum.

Het Theater Instituut Nederland (TIN) is in 2012 opgeheven. Een groot deel van de collectie is toen naar de UvA gegaan. Een ander deel, toneelteksten en boeken, kwam terecht in de Bibliotheek Academie voor Theater en Dans.

De Theatercollectie heeft een museale collectie bestaande uit kostuums, maquettes, rekwisieten, schilderijen, prenten en tekeningen, scène/portret/accommodatiefoto’s, affiches, poppen en miniatuurtheaters. Tevens behelst de Theatercollectie archieven van personen en gezelschappen, teksten en boeken van voor 1945 en theaterboeken en teksten/scripts van na 1945, av-materiaal, bladmuziek, productiedocumentatie en knipselmappen.

Gonneke Janssen (collectiespecialist uitvoerende kunsten) heette ons welkom en heeft ons rondgeleid door (een fractie van) de collectie. Te beginnen met de kaartenbakken, zoals vroeger de collectie handmatig werd beschreven en ingevoerd. Deze wijze van doorzoekbaar maken van de collectie is nauwelijks meer voor te stellen. Met de digitale catalogi en databanken zijn de metadata bij wijze van spreken met “één druk op de knop” veel sneller te vinden.

Er werden enkele documenten uit het archief van de Theaterschool en Toneelschool gepresenteerd. Het archief is vanaf de oprichting van de Tooneelschool in 1874 tot het jaar 2010. Als kers op de taart konden we een blik werpen op de "Naamlijst van de Tooneelschool".  Hierin werden alle in- en uitgeschreven studenten met een pen opgeschreven. Een plan voor het (vooral digitale) archief van na 2010 wordt nog ontwikkeld.

De rondleiding ging verder langs lange gangen met maquettes van theaterdecors, minitheaters van opgevoerde voorstellingen. En vele rekwisieten, zoals de accordeon van Ramses Shaffy en de roze pruik van Freek de Jonge.
Het "Slingelandt toneel" stond helaas niet compleet gepresenteerd. De maquette is geen kopie van het toneel van de stadsschouwburg in Amsterdam uit die tijd (1780), maar heeft er veel overeenkomsten mee. De decors werden op dezelfde manier samengesteld als in de schouwburg en konden ook op dezelfde manier verwisseld worden.

De rondleiding was verrassend en eigenlijk te kort, omdat er nog zo veel is te zien !
Een goede reden voor een volgende rondleiding, om je in de wereld van al deze bijzondere objecten onder te kunnen dompelen.
Voor meer info: https://tin.nl/theatercollectie/ 

Donderdag 14 november is de tentoonstelling Publiek in beeld – Martin Monnickendam (1874-1943) geopend in het Allard Pierson Museum. Een kunstenaar die begin twintigste eeuw prachtige werken maakte van onder andere het publiek in theaters. In de bibliotheek hebben we het mooi geïllustreerde boek te leen over zijn leven en werk, dat gelijktijdig met de tentoonstelling is uitgegeven.

Daarnaast wordt in februari 2025 het 100 jarig jubileum van de Theatercollectie gevierd middels een boek en een symposium.
 

Het archief van de Theaterschool (nu: Academie voor Theater en Dans)

Pruik van Freek de Jonge

Miniatuurtheater

Accordeon Ramses Shaffy

Delen