Start landelijk netwerk voor ondernemerschap in het hoger kunstonderwijs

Damani Leidsman presenteert de learnings van de master Creative Producing. Foto: Olaf Schouw

Gepubliceerd op

Veel studenten richten zich na hun studie op een leven als zefstandige. Daarom is het essentieel dat kunstopleidingen hen hier optimaal op voorbereiden. De AHK zet zich dan ook actief in om (creatief) ondernemerschap stevig te verankeren binnen het kunstonderwijs.

Kick-off nieuwe Community of Practice
Om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen, vond op woensdag 13 november de kick-off plaats van het nieuwe netwerk Community of Practice (CoP) over ondernemerschap in het hoger kunstonderwijs. Negentig professionals vanuit alle hoeken van het land kwamen in Utrecht bijeen om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen. De AHK gaf samen met de andere initiatiefnemers HKU en ArtEZ een kijkje in de keuken van het ondernemerschapsonderwijs.

Impact vergroten
Het ondernemerschapsonderwijs voor kunststudenten is de afgelopen tien jaar flink veranderd en verbeterd. Op veel kunsthogescholen wordt hard gewerkt om (creatief) ondernemerschap verder in te bedden in het onderwijs. Goed ontwikkelde ondernemerschapscompetenties helpen studenten om een betere start te maken op de arbeidsmarkt en dat draagt bij aan het vergroten van de impact van kunst en cultuur in de maatschappij.

Wat is er nodig voor een weerbare en wendbare sector?
Dagvoorzitter Marjolein Marzacu modereerde een panelgesprek met bestuurders van zowel binnen als buiten het hoger kunstonderwijs. De centrale vragen waren: wat is er nodig voor een weerbare en wendbare sector? Welke stappen zetten we en waar kunnen we samen optrekken?.

Annet Lekkerkerker in panelgesprek
Aan de hand van stellingen ging het panel samen met alle aanwezigen het gesprek aan over de rol en de verantwoordelijkheid van kunsthogescholen op het gebied van creatief ondernemerschap. Vanuit de AHK sloot Annet Lekkerkerker (voorzitter cvb) aan. De overige panelleden waren Dennis Stam (MT-lid Erfgoed en Kunsten Ministerie OCW), Sjoerd Feitsma (directeur Platform ACCT), Edwin Jacobs (lid College van Bestuur HKU) en Tamara Rumiantsev (directeur Onderzoek en Valorisatie ArtEZ)  

Learnings master Creative Producing
De AHK presenteerde als best practice de learnings van zeven jaar master Creative Producing. Artistiek leider MA Creative producing Marijke Schaap en alumni Damani Leidsman en Dionne Verwey vertelden hoe deze inzichten gebruikt kunnen worden voor het ondernemerschapsonderwijs, met als focus het verbinden van de drie domeinen gemeenschappen, kunstenaars en financiers.

Community of Practice officieel gelanceerd
Met deze Kick-off is de Community of Practice officieel gelanceerd. Ben jij bezig met ondernemerschap binnen het hoger kunstonderwijs? Om kunststudenten goed toe te rusten op de stap van studie naar het werkveld? En wil je graag in gesprek met andere professionals hierover, ook buiten je eigen instituut? Sluit je aan bij de community op LinkedIn, en blijf op de hoogte van volgende events van en voor de community in 2025: https://www.linkedin.com/groups/13097746/

De Community of Practice is opgezet door Arlette Kerkhof (HKU), Judith Prins (AHK) en Tamara Rookus (ArtEZ) en mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wil je in contact komen? Mail naar kuo.ondernemerschap@hku.nl.

Dank aan alle aanwezigen voor het delen van kennis en netwerk:
HKU, ArtEZ, AHK, Fontys, Avans, Koninklijk Conservatorium, St. Joost, Gerrit Rietveld Academie, Prins Claus Conservatorium, Hogeschool van Amsterdam, HAN University of Applied Sciences, Zuyd, Luiss Business School, Codarts, Amsterdam Fashion Institute, Conservatorium Maastricht. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Willem de Kooning Academie, Design Academy Eindhoven, Greenberry, SIA, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Ministerie OCW, Platform ACCT, Cultuur+Ondernemen. 

Wil je meer weten over onderwijs in ondernemen binnen de AHK, kijk dan bij AHK Ondernemen


 

Foto's: Olaf Schouw

Delen