Orlando Ceder, zanger, arrangeur, muzikaal entrepreneur en educator in Amsterdam-Zuid-Oost, is aangesteld als Artist in Residence aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens zijn residency gaat Orlando zich inzetten voor de verbinding van verschillende culturele leefwerelden. Orlando: "Muziek is meer dan alleen taal; het verbindt ons, geeft ons een identiteit en verrijkt de wereld met schoonheid en harmonie."
Als Artist in Residence zal Orlando Ceder zich onder meer richten op het bouwen en verstevigen van bruggen op muzikaal en educatief gebied tussen het stadsdeel Zuidoost en het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Met een levendige uitwisseling van muzikale ideeën, jonge musici en talent tot gevolg, ondersteunt Ceders residency de doelstelling van het CvA om niet alleen het Conservatorium ván Amsterdam te zijn, maar ook het Conservatorium vóór Amsterdam: een toegankelijk en inclusief instituut met internationale allure, gericht op de hele stad Amsterdam. Bovendien zal Orlando een onderzoekstraject ingaan binnen het lectoraat Muzikale leerculturen van het CvA, onder leiding van Carolien Hermans. Ceder zal zich onder meer bezighouden met het vastleggen en archiveren van de roots van Afro-Surinaamse muziek.
Afro-Surinaamse muziek vertelt verhalen van veerkracht, identiteit en verbinding en biedt daarmee een bron van inspiratie voor het CvA. ‘Afro-Surinaamse muziek is levende muziek met een rijke geschiedenis,’ aldus Carolien Hermans, leider van het lectoraat Muzikale leerculturen. 'Met Orlando halen we een muzikaal leider in huis die via workshops, concerten en educatieve projecten die levende tradities naar het CvA brengt.’
Dat Orlando Ceder, zelf alumnus van het CvA, daarvoor de ideale persoon is, blijkt wel uit wat hij vertelt over zijn toelatingsexamen: ‘Ik nam mijn apinti (traditioneel Surinaams slaginstrument) mee naar de auditie. Natuurlijk wilde ik aangenomen worden, maar nog liever wilde ik de examencommissie laten zien wat ik kon bijdragen aan het CvA.’
Als musicus is Ceder een verteller van muzikale verhalen die geworteld zijn in Amsterdam Zuidoost, maar zich tegelijkertijd over drie continenten uitstrekken. Daarbij heeft hij niet alleen oog voor de traditie, maar brengt hij de muziek via tekst en instrumenten naar deze tijd.Als muzikaal leider is hij voortrekker van artistiek-educatieve projecten in Amsterdam Zuidoost. Op het CvA is hij al op verschillende vlakken actief: hij heeft werkbezoeken in Zuidoost georganiseerd en advies gegeven aangaande een steviger connectie van het CvA met Zuidoost. Tijdens The Pickup, de twee inspiratiedagen voor CvA-docenten aan het begin van studiejaar, cureerde hij een sessie over muzikaal entrepreneurship in Zuidoost.
Meer over Orlando Ceder
Orlando Ceder (Amsterdam, 1986) is alumnus van de verkorte Opleiding Docent Muziek van het CvA. Hij is oprichter en artistiek leider van Black Harmony, een groep die is gespecialiseerd in close harmony en Afro-Surinaams percussie, vanuit de missie mensen door muziek met elkaar te verbinden. Ook biedt de groep muzikaal vormende programma’s aan waarin jongeren kunnen kennismaken met de Afro-Surinaamse traditionele muziekstijl en hun talenten ontdekken en ontwikkelen.
Onlangs won Ceder de ECHO Award in de categorie ‘HBO’, een prijs voor studenten met een niet-westerse achtergrond die opvallen door hun ondernemerschap, organisatietalent, betrokkenheid bij de gemeenschap en constructieve aanpak van uitdagingen rondom uitsluiting. Deze prijs stelt hem in staat in 2025 deel te nemen aan een volledig gefinancierde zomercursus aan UCLA in de Verenigde Staten.
Over Artist in Residence Programma van de AHK
Een Artist in Residence (AIR) inspireert studenten en docenten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten door hen met actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk te confronteren. Innovatie en verbinding staan centraal in deze op maat gemaakte AIR-programma’s, evenals de internationale en multidisciplinaire context. Orlando Ceder volgt Gillian Moore op die afgelopen jaar Artist in Residence was en onder de noemer "An Open Conservatoire" de rol van het CvA in Amsterdam heeft onderzocht. Kijk hier voor meer informatie over het AIR-programma van de AHK.