De winnaars van het Keep an Eye Filmacademie Festival 2022!

Gepubliceerd op

Op vrijdag 7 oktober zijn tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival in Eye Filmmuseum de prijzen uitgereikt aan de winnende eindexamenprojecten en studenten van Lichting 2022. Deze prijzen zijn ter beschikking gesteld door verschillende partners van de Nederlandse Filmacademie. We stellen je graag voor aan de winnaars:

De VPRO Documentaire Prijs 2022 voor 'Filho'

De VPRO Documentaire Prijs 2022 gaat naar de film Filho. 
De jury bestond dit jaar uit: Ersin Kiris, (programmamaker en presentator van DocTalks bij 2doc.nl), Barbara Truyen en Karen van Dijk (beide eindredacteur documentaires VPRO). 
Zij schreven: ‘’Het is een indrukwekkend verhaal dat we niet vaak zien en vanaf de allereerste minuut zaten we op het puntje van onze stoel om erachter te komen waar dit naartoe zou gaan. Steeds als we denken te weten wat er gaat gebeuren, zit er een nieuwe twist in het verhaal. We blijven achter zonder eenduidig antwoord, en het dilemma dreunt in onze hoofden nog steeds na.’’ 

De prijs is een budget om met het team naar een filmfestival naar keuze te gaan.


De Topkapi Films Fictie Prijs voor ‘It Will Rain’

De Topkapi Films Fictie Prijs gaat naar It Will Rain
De jury bestond dit jaar uit: Hetty de Kruijff (scenarist en regisseur), Fadua El Akchaoui (scenarist, regisseur en actrice), Chris Peters (acteur), Vanessa Henneman (agent), Frans van Gestel (producent). 
Zij schreven over It Will Rain: “Een film die met veel passie en bravoure een schrijnend verhaal vertelt, zonder dat het drammerig wordt. De makers weten dit verhaal meeslepend op te dienen, terwijl poëzie zeker niet wordt geschuwd. Het ambitieniveau is krankzinnig hoog en het mag een klein wonder heten dat deze film, met de beperkte middelen die nu eenmaal voor handen zijn, tot een goed einde is gebracht.’’ 

De prijs is een festivaltrip naar een festival naar keuze voor de crew. 

Keep an Eye Filmscore Award 2022 voor Adam Claussen

De Keep an Eye Filmscore Award 2022 is gewonnen door Adam Claussen voor de score voor Joan’s Theme.
De jury bestond uit Kaveh Vares (componist), Michel Schöpping (sound designer) en Bob Zimmerman (componist, tevens juryvoorzitter).
Uit het juryrapport: "De winnende componist toont uitzonderlijke compositievaardigheden. (...) De score lijkt op het eerste gezicht misschien conventioneel, maar toont controle over alle muzikale aspecten: melodie, ritme, instrumentatie en thematische opbouw. In het bijzonder het gebruik van harmonie als expressief element is in deze score buitengewoon beheerst. (...) De intense samenwerking met de regisseur, editor, sounddesigner en mixer heeft geleid tot een score die volledig geïntegreerd is in de dramatische lijn en in dienst van de film staat."

De Keep an Eye Filmscore Award bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,- te besteden aan apparatuur en verdere professionele ontwikkeling.

De jury gaf daarnaast een special mention voor Mojan Alaiyeh voor Over een pastoor op regenlaarzen


De Camera Rentals Commercial Award voor Katja van den Broeke

De winnaar van de Camera Rentals Commercial Award is Katja van den Broeke voor de commercial Sla eens wat vaker een bladzijde om.
De Jury bestond dit jaar uit: Basha de Bruijn (regie), Emilio de Haan (creative), Jan Jinek (producent) en Robbie van Brussel (DoP).
Uit het juryrapport: “De winnende commercial is een evenwichtige en klassieke vertelling, waarin het lukt de kijker intrinsiek te enthousiasmeren in plaats van belerend de les te lezen. Het is bijzonder om te zien dat jullie verder hebben gedacht dan de realiteit en 'wat kan'. De liefde voor film en esthetiek spat ervan af. Het zijn de shots uit deze commercial die na het kijken van alle commercials bleven hangen.”

De prijs is €2.500 te besteden aan huur van apparatuur bij Camera Rentals.

 

Filmmore Montageprijs 2022 voor Marre Bonke

De Filmmore Montageprijs 2022 gaat naar Marre Bonke. 
De jury bestond uit regisseur Lisette Donkersloot, editor Fatih Tura en editor Marcel Wijninga. 
Uit het juryrapport: ’’Marre Bonke heeft dramatische films gemonteerd met een mooie filmische stijl, waarbij gedurende het kijken vragen worden opgeroepen die uitnodigen om verder te kijken.”

De prijs bestaat uit montagefaciliteiten bij Filmmore ter waarde van € 2.500,-.Geoff Boyle NSC Student Awards voor Sean Louw en Elf Godefroy

De Geoff Boyle NSC Student Award voor beste documentaire cinematography gaat dit jaar naar Sean Louw voor Swans Reflecting Elephants. Elf Godefroy wint de Award voor beste fictie cinematography voor To Break a Butterfly.
De jury bestond uit Myrthe Mosterman, Tim Kerbosch, Daniël Bouquet, Coen Stroeve en Emo Weemhof voor fictie en Jean Counet, Reinout Steenhuizen, Judith Boeschoten en Jurgen Lisse voor documentaire.
De jury schrijft over Sean Louw: “De camerapersoon van deze documentaire visualiseert niet enkel, maar het camerawerk maakt de belevingswereld van de hoofdpersoon invoelbaar en tastbaar. (…) De werkwijze en verbeelding in deze film overtuigt de jury dat de camerapersoon over een breed pallet aan beeld- en filmtaal beschikt en deze op volwassen en evenwichtige wijze bij een documentairefilm weet in te zetten.” 
Over Elf Godefroy: “Er is met overgave vrij gefotografeerd, zonder dat daarin is verzand in clichés en herkenbare inspiratie. Warmbloedig camerawerk, met een humorvol oog voor verwondering en magie, zonder dat de stijl te veel voorop staat. De cameravoering blijft menselijk met liefdevolle aandacht voor de personages. (…) De ogenschijnlijke simpelheid is een belangrijke kracht van de gehele cinematografie.“

De prijs bestaat uit een bedrag van € 500,- per genre, vrij te besteden bij Vocas.


Waar zijn de films van Lichting 2022 nog te zien?

Zaterdag 8 & zondag 9 oktober zijn de films nog te zien in Eye Filmmuseum en t/m 12 oktober online via Picl.
 Tevens maken de films een korte tour door het land. Meer info vind je op onze Keep An Eye Filmacademie Festival website.

Delen