De winnaars van Keep an Eye Filmacademie Festival 2023

Gepubliceerd op

Op vrijdag 7 juli 2023 zijn tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival in Eye Filmmuseum de prijzen uitgereikt aan de winnende eindexamenprojecten en studenten van Lichting 2023. Deze prijzen zijn ter beschikking gesteld door verschillende partners van de Nederlandse Filmacademie.

De Topkapi Films Fictieprijs voor 'Daar moet nog wat mee'

De Topkapi Films Fictieprijs gaat naar de eindexamenfilm Daar moet nog wat mee.

De jury bestond uit Fow Pyng Hu (scenarist en regisseur), Nena van Driel (scenarist), Nizar El Manouzi (acteur en producent) en Frans van Gestel (producent).
Uit het juryrapport: ‘’De jury heeft er dit jaar voor gekozen vooral te kijken naar de film waarin de karakters zich invoelbaar en geloofwaardig ontwikkelen. De winnende film onderscheidt zich door fijn acteerwerk, spitse en gedurfde dialogen en verrassende momenten. Deze familie heeft het zeker niet makkelijk, maar hun relativerende ironie redt niet alleen henzelf, maar is zeer welkom bij de toeschouwer.‘’


De prijs is een festivaltrip naar keuze voor de crew.

Keep an Eye Stipendium - aangeboden door de VPRO voor 'Paul en Paul'

Het Keep an Eye Stipendium – aangeboden door de VPRO is gewonnen door de eindexamendocumentaire Paul en Paul.

De jury bestond uit Kees Brouwer (documentairemaker VPRO), Syl van Duyn (Factual Acquisition NPO) en Malou Wagenmaker (redacteur 2Doc.nl en documentairemaker)
Uit het juryrapport: ‘’De scènes in deze documentaire spreken voor zichzelf. Trefzeker wordt het verhaal verteld. Cinematografisch is de film een feest voor het oog met vaste shots en een zorgvuldige cameravoering, die de personages tot recht laten komen. De introductiescène van het eerste personage lijkt zo te komen uit een klassieke fictie film en vanaf de openingsscène staat de film als een huis.’’

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,- vrij te besteden door de winnaar.


Keep an Eye Filmscore Award voor Gregory Ney

De Keep an Eye Filmscore Award 2023 is gewonnen door Gregory Ney voor de score voor Merhamet.

De jury bestond uit Mojan Alaiyeh (componist), Michel Schöpping (sound designer) en Bob Zimmerman (componist, tevens juryvoorzitter).
Uit het juryrapport: " Voor de jury is de winnende componist degene die een score heeft geschreven met minimaal compositorisch materiaal om een maximaal dramatisch effect te bereiken. Met slechts een paar goed gekozen intervallen en met een uitgewerkte kleine en mooie instrumentatie (...), raakte de score, in combinatie met de beelden, ons hart vanaf de eerste scène van de film.’’

De jury gaf daarnaast een special mention voor Emanuele Pellegrini voor de score van the resurrection of a leaf.

De Keep an Eye Filmscore Award bestaat uit een geldbedrag van € 3.500,- (winnaar) en € 500,- (special mention) te besteden aan apparatuur en verdere professionele ontwikkeling.


Filmmore Montage Award voor Anneliek Noordermeer

De Filmmore Montage Award is gewonnen door Anneliek Noordermeer (editor van eindexamenfilms On the Edge of Life, I Saw a Film, Cinderen Merhamet).

De jury van de Filmmore Montage Award bestond dit jaar uit Hesdy Lonwijk (regisseur), Dorith Vinken (editor) en Nevill van de Veen (editor).
Uit het juryrapport: ‘Wij raakten niet uitgepraat over één documentaire. In deze montage zijn opvallende keuzes gemaakt, die gedurft en gepast buiten de lijntjes kleurden. De montage had een ritme dat ons aan jazz deed denken. Met daarnaast een fijne fictie- én een indrukwekkende animatiefilm is Anneliek Noordermeer de winnaar van de Filmmore Montage Award.’’

De prijs bestaat uit € 2.500,- ter besteding aan montagefaciliteiten bij Filmmore.
Daarnaast krijgt de winnaar een lidmaatschap van een jaar bij de NCE.


Geoff Boyle NSC Cinematography Awards voor Hugo van Roosmalen en Sean Louw

De Geoff Boyle NSC Student Award voor beste documentaire cinematography gaat dit jaar naar Hugo van Roosmalen voor Paul en Paul.
Sean Louw won de award voor beste fictie cinematography voor Kleingeld.

De jury bestond uit cinematographers Mark van Aller, Judith Boeschoten, Daniël Bouquet en Roy van Egmond.
Uit het juryrapport over Hugo van Roosmalen: ‘’ De DOP maakt gebruik van strakke, duidelijk gekozen kaders zonder oog voor detail te verliezen en zelfs de spontane gebeurtenissen worden binnen de stijl gefotografeerd. En over Sean Louw: ‘’ Het camerawerk is inventief, zonder dat het op de voorgrond treedt. (..) De cinematografie maakt de opbouwende wanhoop van het personage invoelbaar, zonder dat daar expliciet spel of dialoog voor nodig is.’’

De prijs bestaat uit een bedrag van € 500,- per genre, vrij te besteden bij Vocas.


Camalot Commercial Award voor 'Op bezoek bij je Oma'

De Camalot Commercial Award is gewonnen door de commercial ‘Op bezoek bij Oma’.

De jury bestond uit Anne de Clercq (regisseur), Anne van Kuijk (producent), Michel Roosendaal (cinematographer), Marc Oosterhout (voorzitter SIRE) en Maarten van Waning - Camalot (voorzitter).
Uit het juryrapport: ‘’Het idee achter de winnende commercial vonden we erg goed. De commercial is impactvol, heeft een geweldige art direction, en mooi camerawerk. Met een groot aantal pakkende scènes die de pijnlijke boodschap in een mooie opbouw goed overbrengen. Met als afsluiter een zeer sterke scène die zonder bombast de buitengewoon goede pay off heeft: Hoe herinner jij je Oma?’’

De prijs is € 2.500,- te besteden aan huur van apparatuur bij Camalot.


Wanneer en waar zijn de eindexamenfilms nog te zien?

Zaterdag 8 en zondag 9 juli 2023 zijn de films nog te zien in Eye Filmmuseum als onderdeel van het Keep an Eye Filmacademie Festival.

De fictiefilms en de animatiefilm worden uitgezonden op zaterdagavond 18 november 2023 op NPO3 en de documentaires worden uitgezonden op zaterdagavond 25 november 2023 op NPO3.

Delen