Yuka Yoshida

Yuka Yoshida

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2015

Re.CLAIM. In search of space to reconnect with the Nihonbashi River in Tokyo

In de jaren zestig is de Nihonbashi-rivier, bakermat van de Edo-cultuur, voor 90 procent overbouwd met een snelweg. De Olympische Spelen kwam naar Tokio waarvoor de stad zijn infrastructuur moest verbeteren. De rivier ligt tussen metershoge waterkerende muren die de stad beschermen tegen hoogwater na zware regenval en aardbevingen. De muren ontnemen het zicht op de rivier vanuit de stad. De gebouwen staan met hun rug naar de rivier.

Kan de stad zijn Nihonbashi-rivier terugkrijgen? De waterkering wordt komende tijd wederom verstevigd. Dat biedt een kans voor de ontwerper. Dit afstudeerproject stelt voor om de oevers van de rivier openbaar toegankelijk te maken. Het ontwerpprincipe is eenvoudig: in plaats van een verdikking van de bestaande muur wordt een dubbele muur gemaakt. In de smalle marge tussen privé-eigendom en rivier zijn verschillende varianten getekend. De ruimte tussen en op de muren biedt onder meer een plek voor een wandelpad, bomen en borders en aanlegplaatsen voor boten. De keermuren veranderen in aantrekkelijke openbare ruimtes aan de rivier.

Kan een kleine verandering in een complexe stedelijke situatie het herstel op gang brengen van de verbroken band tussen Tokio en zijn Nihonbashi-rivier? Re.CLAIM laat zien dat de discussie over het afbreken van de snelweg, een complexe stedelijke opgave, niet de enige oplossing is om de rivier (alvast) terug te geven aan de stad. Het verbeeldt de ruimtelijke kwaliteit die de Nihonbashi-rviier ook kan hebben met kleine toevoegingen en met de snelweg er bovenop. Wellicht is dit het begin van de terugkeer van de rivier in de stad.

Afstudeercommissie: Maike van Stiphout (mentor), Paul Achterburg, Boris Hocks. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Joost van Hezewijk, Nikol Dietz.

Terug naar lijst
Delen