Kristel Witkam

Kristel Witkam

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2016
E-mail
kristelwitkam@zeelandnet.nl

Cultureel erfgoed in conflict

Met haar afstudeerscriptie “Cultureel erfgoed in Conflict, ondersteunen van militairen bij de bescherming van cultureel erfgoed in conflictgebieden; naar een praktische tool” won Kristel de Van Menschprijs 2016 en tevens de ICOM Scriptieprijs 2016.

Scriptie

“Ons cultureel erfgoed is in conflict! Cultureel erfgoed is een belangrijk deel van ons leven. In ons erfgoed worden de herinneringen van de samenleving opgeslagen. Het is de identiteit van een land en het geeft mensen hoop. Het kan ook worden gezien als een middel om het succes van een militaire missie te vergroten. Bovendien is cultureel erfgoed de geschiedenis van iedereen, het is dan ook de verantwoordelijkheid van iedereen om dit te beschermen”.

Jury: 'Dit is hoe een Reinwardt-scriptie eruit moet zien'

Dit is hoe een Reinwardt-scriptie eruit moet zien volgens ons - aldus het juryrapport: praktisch, goed onderzocht, op het veld gericht, met een stevige lijst geïnterviewden om te zorgen dat de door haar ontwikkelde tool daadwerkelijk aansluit. En zelfs een mogelijkheid dat de tool daadwerkelijk wordt geproduceerd en in de praktijk wordt toegepast. De onderzoeksopbouw is goed en de studie relevant en goed ingekaderd. De heldere en praktisch noodzakelijke onderzoeksvraag heeft een duidelijk doel: een tool voor militairen in het veld om schade aan erfgoed te voorkomen. De jury is ook onder de indruk van de hoeveelheid en diversiteit van de experts die Kristel heeft geïnterviewd. Het notenapparaat is indrukwekkend en maakt de scriptie zeer relevant. De UNESCO-context is overduidelijk en de juridische en antropologische blik zijn een verrijking voor de museumwereld.

Terug naar lijst
Delen