Olav van den Brekel

Olav van den Brekel

‘Alles staat open.
Alles is mogelijk en waarschijnlijk.
Tijd en ruimte bestaan niet.
Op een ragdun laagje werkelijkheid ontluikt de verbeelding
en weeft zij nieuwe patronen’.
– Ingmar Bergman: Fanny och Alexander

Tijdens het eerste studiejaar verdiepte ik mij in persoons- en persoonlijkheidsvorming in relatie tot kunsteducatie. Mijn literatuuronderzoek naar de rol van educatieve computerspelletjes bij kunsteducatie op de basisschool laat zien dat deze spelletjes zo veel meer dan vermaak zijn en er op technisch, sociaal en creatief gebied veel voor basisschoolleerlingen te leren is.

Het belang van mensenrechten inspireerde mij, samen met studiegenoten, een kunsteducatieve lessenserie te ontwikkelen rond de idee van kinderrechten en dit uit te voeren binnen het primair onderwijs. Daarnaast werkte ik aan een kwalitatief onderzoek waarin inclusieve kunsteducatie centraal staat: een vorm van educatie waarbij iedere leerling, ongeacht zijn achtergrond, samen onderwijs geniet. In navolging van internationaal wetenschappelijk onderzoek, laat ons onderzoek zien dat kunsteducatie een belangrijke factor kan zijn in het realiseren van dit onderwijs.

Tegelijkertijd bracht ik met een medestudent inclusieve kunsteducatie in de praktijk door kunstenaars met een lichamelijke beperking te laten samenwerken met leerlingen van een middelbare school, waarin zij ‘De Kunst der Zintuigen’ op artistieke wijze onderzochten.

Beroep
Spatial designer

Unframed

Olav is met zijn afstudeerproject Unframed genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2018. Uit het juryrapport van de Eindwerkprijs: 'Jeanette Moor en Olav van den Brekel voelen de tijdgeest uitstekend aan. Dat bewijzen ze met Unframed, een warm pleidooi voor inclusief kunstonderwijs. In hun ambitieuze project pakken ze actuele thema’s op een liefdevolle manier op en weten ze niet alleen een hoge beeldende kwaliteit te realiseren, maar ook een doelgroep te bereiken die nog te vaak wordt vermeden in de kunsteducatie. Unframed is het type project dat een landelijke doorontwikkeling zou moeten krijgen, met Jeanette en Olav als vaandeldragers.' 

Meer over Unframed

Terug naar lijst
Delen