Ellen Oosterwijk

Ellen Oosterwijk

Opleiding
Kunsteducatie (master)
Lichting
2019
E-mail
e.w.oosterwijk@hr.nl

‘Enthousiasme en kritisch bewustzijn. Meer hebben we niet nodig.’ - Rosa Luxemburg

De master Kunsteducatie heeft mij uitgedaagd om vanuit de actualiteit naar kunsteducatieve en maatschappelijk vraagstukken te kijken. Daardoor is mijn visie op kunsteducatie aangescherpt, mijn blik verruimd en het activisme in mij wakker geschud. In jaar 1 hebben we in groepsverband een statement neergezet dat kunsteducatie actueler, relevanter en meer over kunst moet gaan. In dit project is de Russische kunstenaar en filosoof Nadja Tolokonnikora mijn inspiratie geweest.

In het essay Het is definitief, gepubliceerd bij Mister Motley, schrijf ik over klimaatverandering en ons niet handelen rond hét probleem van nu. De Werf in Beweging is een groots cultureel project waarvoor ik samen met Maaike van Agteren de verhalen over de roemrijke geschiedenis van de NDSM-loods heb ingezet om oorspronkelijke bewoners en nieuwe bewoners van Amsterdam-Noord samen te brengen.

Mijn literatuuronderzoek, gepubliceerd in Cultuur+Educatie 51, gaat over hoe maakonderwijs en de kunstvakken elkaar kunnen versterken, waarbij ik pleit voor het perspectief van Critical Making. Een vrije interpretatie van dit onderzoek geschreven met Mirjam van Tilburg is verschenen in Kunstzone (2018, nr 4). Tenslotte hebben Tamar Clasquin en ik onderzocht hoe we bij studenten op de Docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving de artisticiteit in het lesgeven kunnen vergroten, zodat studenten minder een kloof ervaren tussen hun rollen als kunstenaar en docent en de kunstlessen die zij ontwikkelen artistieker en relevanter zijn.

Beroep
Docent Vakdidactiek

Terug naar lijst
Delen